Virus zatvorio i jednog od najvećih bh. izvoznika

0

Pandemija koronavirusa zatvorila je već brojne kompanije širom Bosne i Hercegovine, dijelom zbog pojave virusa među uposlenima, dijelom zbog poteškoća u poslovanju uzrokovanih otežanim transportom i nabavkom materijala za rad. Problemi nisu zaobišli ni Kotor Varoš.

Fabrika obuće „Sportek“ iz Kotor Varoša koja upošljava oko 1.800 radnika prekinula je rad a radnici su poslati na godišnji odmor. Odmor u najvećoj kompaniji u ovoj opštini trajaće najmanje 15 dana, a šta će se desiti nakon tog perioda zavisi od razvoja situacije, kazao je za BiznisInfo načelnik Opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

– Do prije nekoliko dana fabrike u Kotor Varošu su radile normalno, naravno u skladu sa preporukama Privredne komore da se pokuša održati proces proizvodnje a da se on svede na minimum radnika. Međutim, Sportek je sada zatvoren na najmanje 15 dana a možda i duže. Svih oko 1.800 radnika su na godišnjem odmoru – kazao nam je Sakan.

Sakan kaže kako je razlog za zaustavljanje proizvodnje u fabrici koja je inače nosilac privrede u Kotor Varošu problem sa nabavkom repromaterijala, budući da je u svom poslovanju dosta oslonjena na uvoz iz Italije koja je trenutno najveće žarište koronavirusa u svijetu.

Zatvorene i Mehaničke konstrukcije

Osim toga, razlog je i opšta situacija, budući da se naredne dvije sedmice smatraju kritičnim kada je u pitanju širenje koronavirusa u našoj zemlji,

No osim Sporteka, pandemija koronavirusa zatvorila je još jednu kompaniju u ovoj opštini.

– U firmi Mehaničke konstrukcije imamo pojavu jednog lica koje je zaraženo a koje je izjavilo da je bilo u kontaktu sa skoro svim radnicima. Preduzeće je sve ljude poslalo na godišnji odmor od 14 dana i oni su svi bili u izolaciji. Juče su uzeti uzorci od strane  eipdemiološkog tima iz Instituta za javno zdravstvo i kada dođu rezultati znaćemo kako ćemo se dalje ponašati – kazao nam je Sakan.

Ostala privredna društva u ovoj opštini rade u okvirima trenutnih mogućnosti, iako se situacija mijenja iz dana u dan.

Radnici će biti zaštićeni

Inače, Sportek važi za svijetli primjer poslovanja ne samo u Kotor Varošu nego i šire. Do sada od početka krize nijedan radnik nije dobio otkaz, a kako nam kaže načelnik Sakan tako bi trebalo i ostati.

– To je firma koja poštuje pravila i ja vjeurjem da nijedan radnik neće biti ugrožen što se tiče posla i egzistencije – kazao nam je Sakan.

Jedan od najvećih izvoznika iz BiH

Podsjetimo, Sportek izvozi kompletnu proizvodnju i jedan od najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine.

Prošle godine našao se na desetom mjestu ove liste, u društvu najvećih bh. kompanija među kojima su ArcelorMittal Zenica, Aluminij Mostar, Prevent, Bimal, Igman…