Većina Hrvata protiv uvođenja eura

0

Većina Hrvata je protiv eura, na evropskom nivou najviše ih brine imigracija i terorizam, a na nacionalnom nezaposlenost i ekonomska situacija, u porastu je broj Hrvata koji imaju pozitivnu sliku o Evropskoj uniji, dok opada broj onih s negativnom slikom, pokazuju rezultati jesenskog Eurobarometra.

Istraživanje za jesenski Eurobarometar provedeno je od 8. do 22. novembra u 28 zemalja članica, u pet kandidatskih zemalja i u turskoj zajednici na Kipru.

Istraživanje pokazuje da je 56 posto anketiranih u Hrvatskoj protiv jedinstvene evropske valute eura, 40 posto ih je za, dok ih je 4 posto reklo da ne zna odgovor, javio je Poslovni dnevnik.

U odnosu na proljetni Eurobarometar postotak podrške za euro u Hrvatskoj pao je za šest postotnih bodova.

Najveću podršku euro ima u Sloveniji, 86 posto, zatim u Luksemburgu i Estoniji po 85 posto, Irskoj i Belgiji po 84 posto. Najniža potpora je u Češkoj, 21 posto, Velikoj Britaniji 28 posto, Švedskoj 29 posto i Danskoj 30 posto.

Kao najvažnije pitanje s kojim se zemlja suočava najviše Hrvata je navelo nezaposlenost (43 posto), zatim ekonomsku situaciju (28 posto) te rast cijena i troškova života (27 posto). I na evropskom nivou nezaposlenost je na prvom mjestu za 23 posto ispitanika, slijedi rast cijena i imigracija.

Hrvati su među najpesimističnijima kada je u pitanju stanje nacionalne ekonomije, 83 posto ih smatra je posve loše, a samo 16 posto da je posve dobro.

Ali, to su bolji rezultati nego u proljetnom Eurobarometru iz aprila ove godine, kada je samo 11 posto ocijenilo da je nacionalna ekonomija u posve dobrom stanju, a  njih 89 posto u posve lošem.

Pesimističniji od Hrvata su samo Grci, njih 6 posto drži da je stanje nacionalne ekonomije posve dobro, a 94 posto da je posve loše. Nešto manje pesimistični od Grka i Hrvata su Španci, Bugari, Italijani,  Rumunji i Francuzi.

Na drugom dijelu ljestvice prvo mjesto zauzima Malta gdje 95 posto ispitanika drži da je nacionalna ekonomija u posve dobrom stanju, slijede Luksemburg i Holandija po 91 posto te Danska, Njemačka i Švedska s po 88 posto.