Večernji pregled poslovnih vijesti – 7. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 7. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

U Zvorniku je jutros zvanično otvorena fabrika “Zeohem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka.

– Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da bi izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo da počne sljedeće godine.

– Sarajevo-osiguranje ostvarilo je prošle godine neto dobit od 258 hiljada maraka, što je znatno više nego 55 hiljada godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja.

– Delegacija firme “Madi” iz Tešnja posjetila je Derventu i  razgovarala sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima. Radno-konsultativnom sastanku su prisustvovali i kooperanti ove firme sa područja Opštine Derventa, a razgovarano je o trenutnim kapacitetima firme, mogućnostima proširenja i poboljšanja saradnje.

– U ovoj godini JUB proslavlja jubilej od 20 godina postojanja u Bosni i Hercegovini i 143. godine svoga rada i postojanja. Ova godišnjica, sa kojom se mogu pohvaliti rijetke firme, ima veliki značaj za JUB koji stalno radi na unaprijeđenju poslovanja. Dugogodišnje uspješno poslovanje firme ukazuje na poštovanje tradicije, uposlenika, kupaca i okoline.

– Ovih dana se završava posao u vezi s preuzimanjem imovine dobojskog Cindala, a kompanija DMDE d.o.o. mogla bi uložiti znatna sredstva u fabriku. No, plan im je da za ulaganje pronađu strateškog partnera.

– Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, generalni direktor JP “Elektroprivreda BiH” Bajazit Jašarević i izvršni direktor EPBiH Senad Salkić potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom od TE Kakanj do Sarajeva.

– Najveća zastava Bosne i Hercegovine će i zvanično uz intoniranje državne himne i prisustvo najviših državnih zvaničnika, privrednika i gostiju, biti podignuta 10. maja u okviru ceremonije otvaranja 14. po redu Sajma privrede Tešanj 2018. Riječ je o najvećoj državnoj zastavi na Balkanu sa visinom jarbola od 70 metara i dimenzijama 20 x 30 metara.

– U organizaciji marketing agencije “Altermedia”, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo,  8. i 9. maja 2018. godine, u privrednom centru Skenderija u Sarajevu, održat će se InHoReCa Confest, koji je jedinstven spoj konferencije i festivala. Kako postati vlasnik hotela, restorana ili café bara, kako izgraditi i izdati svoj apartman, izazov je na koji će se tražiti odgovor.

– Općina Gradačac jedna je od 20 jedinica lokalne samouprave koja posjeduje Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE), čime je učinila jasan korak u povećanju konkurentnosti privrede te općine i za privlačenje investicija. Načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić istaknuo je da je prvi korak za dobijanje tog certifikata bila odluka o spremnosti pristupanja certificiranju Općine i podnošenje aplikacije Tehničkom sekretarijatu BFC Mreže Federacije BiH (REDAH).