Večernji pregled poslovnih vijesti – 3. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 03. april 2018. 

– Prevent Grupacija u BiH potpisala je novi ugovor sa kupcem BMW AG te na taj način osigurala proširenje uspješne saradnje sa ovim renomiranim proizvođačem premium vozila. Radi se o novom ugovoru u segmentu autopresvlaka za prvu ugradnju sjedišta BMW serija 1 i 3. 

– Direktor njemačke kompanije “Forschner” Zdenek Zamanek i vlasnik kompanije Publicum Mustafa Štukan održali su radni sastanak sa predstavnicima Općine Kalesija i Vlade Tuzlanskog kantona. Firma “Forschner” izrazila je želju za ulaganje na područje ove općine gdje bi gradili firmu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju. Kako je navedeno, za početak bi trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.

– Tvornica cementa Kakanj prošle godine je znatno povećala prihode na 70,2 miliona KM. To je za oko 8 miliona više nego godinu ranije kada su prihodi bili 62,3 miliona, navodi se u danas objavljenom finansijskom izvještaju kompanije. Firma je ostvarila neto dobit od oko 15,9 miliona maraka, nešto manje nego 17,7 miliona iz 2016. godine.

– U Goraždu je danas održan deseti u nizu okrugli stol na temu „Kako povećati konkurentnost privrede Bosansko-podrinjskog kantona“, što je još jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima. Okruglom stolu prisustvovalo je preko 40 predstavnika institucija i privrednih subjekata ove regije.

– Addiko Grupacija u Bosni i Hercegovini okončala je veoma uspješno 2017. godinu. Nakon višegodišnjih gubitaka, restrukturirane banke sa novim vlasnicima i novom Upravom 2017. godinu su okončale profitom u ukupnom iznosu od 9,7 miliona KM, pri čemu je Addiko Bank dd Sarajevo ostvarila 5,2 miliona, a Addiko Bank ad Banja Luka 4,5 miliona KM.

– BiH je u prva dva mjeseca ove godine u Sjedinjene Države izvezla robe u vijednosti od oko 12,7 miliona maraka, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore BiH. Od toga se skoro polovina, odnosno više od 5,5 miliona maraka, odnosi na oružje, municiju, njihove dijelove i pribor.

– Osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj ostvarila su prošle godine bruto premiju u iznosu od 207.890.356 KM, što je više za skoro 20.500.000 KM u odnosu na 2016. godinu.

– S Međunarodnog aerodroma Tuzla u prošloj godini prevezeno je 535.500 putnika izjavio je ministar trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić na konferenciji za medije.

– Federaciju BiH u februaru ove godine posjetilo je 38.320 turista što je za 16,3 posto više u odnosu na februar 2017. godine, dok je u odnosu na januar 2018. godine manje za 4,4 posto.

– Pripadnici SIPA-e u okviru predmeta “Bosnalijek”, Tužilaštvu BiH su podnijeli izvještaj protiv pet osoba, jednog državljanina BiH i četiri strana državljanina, kao i dva strana pravna lica zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.