Večernji pregled poslovnih vijesti – 23. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 23. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Kompanija BH Telecom lani je doživjela veliki pad prihoda i dobiti u odnosu na 2016, vidi se iz finansijskog izvještaja koji je danas objavljen na stranici Sarajevske berze. Poslovni prihodi kompanije prošle godine su iznosili 499 miliona maraka, dok su godinu ranije bili oko 524 miliona. Čista zarada, odnosno neto dobit perioda prošle godine je spala na 63,1 milion KM, sa 92,2 miliona godinu ranije.

– Spor između Volkswagena i Prevent grupe mogao bi uskoro eskalirati. Kako izvještava njemački Handelsblatt, Prevent priprema tužbu vrijednu milijarde eura protiv njemačkog giganta. Nezvanično spominje se iznos od dvije milijarde eura. 

– Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević posjetio je novoizgrađene hale za eksploataciju vode „Oaza“ na lokalitetu Crni vrh. „Oaza“ je investirala više od milion KM u nove hale za punjenje OAZE sa namjerom da dio proizvodnje usmjeri u izvoz.

– Bivši pogoni TMD Casting Cimos u Poslovnoj zoni u narednih tridesetak dana ponovo će oživjeti. Kako je saopšteno iz Gradske uprave Zenica, pronađen je strateški partner koji je danas potvrdio ranije iskazane namjere da u Zenici nastavi sa proizvodnjom odlivaka od sivog liva, odlivaka iz nodularnog i legiranog nodularnog liva ali i da proširi asortiman proizvoda.

– Željko Mitrović je potvrdio da je prodao Pinkove televizije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini američkom fondu KKR koji je vlasnik televizije N1.

– Aviokompanija Ryanair najavila je svoje prve letove iz BiH i to iz Banjaluke do Šarloa u Briselu i Memingena u Njemačkoj. Na obje rute kompanija će saobraćati dva puta sedmično od novembra.

– Kompanija Pobjeda Tešanj, koja se bavi proizvodnjom pumpi i prečistača, ostvarila je sjajne rezultate prošle godine. Poslovni prihodi lani su iznosili oko 24 miliona maraka, za razliku od 16,2 miliona godinu ranije. Zarada, odnosno neto dobit iznosila je 179 hiljada KM, što je poboljšanje u odnosu na godinu radnije kada je firma poslovala s gubitkom.

– Sutkinja na sudu u Londonu objavila je kako nema prepreke za izručenje osnivača Agrokora Ivice Todorića Hrvatskoj. Todorić ima sedam dana za žalbu na tu odluku.

– Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su danas ugovor za izgradnju mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Ukupna vrijednost projekta je 526 miliona eura.

– Lider u prodaji informatičke opreme u Bosni i Hercegovini IMTEC d.o.o. danas je zajedno sa predstavnicima svjetskih tehnoloških kompanija SMART i NEC na Konferenciji za medije upriličenoj posljednjeg dana 30. Međunarodnog sajma knjige u Sarajevu ukazao na potrebu investiranja u znanje. Pod motom „Znanje je moć, a nove tehnologije su tu da nam pomognu“, IMTEC je od 18. do 23. aprila prezentirao najnovija tehnološka rješenja za unaprijeđenje metoda sticanja znanja u obrazovnom procesu i edukaciji općenito.

– Zbog proširenja proizvodnih kapaciteta, društvo OLIP-Bosna raspisuje oglas i poziva sve zainteresirane osobe da se prijave nadležnoj Službi za zapošljavanje u Donjem Vakufu, kako bi ostavili potrebne podatke. Olip je italijanska firma koja se bavi proizvodnjom obuće.