Večernji pregled poslovnih vijesti – 17. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 17. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Bosna i Hercegovina je dobila prvu privatnu kompaniju s prihodima iznad milijardu maraka, a riječ je o tuzlanskoj firmi Bingo. Bingo je u 2017. imao ukupne prihode koji su za 35 miliona premašili milijardu maraka.

– Kompanija Sonra iz Živinica kupila je udio od 8 posto u Sarajevskoj pivari za 3,6 miliona maraka. Sonda je ove sedmice kupila 210.051 dionicu u Pivari na Sarajevskoj berzi.  

– U preduzeću “Alpro” u Vlasenici početkom juna počeće sa radom novi pogon plastifikacije aluminijumskih profila u koji je ovo preduzeće uložilo više od 1.000.000 KM vlastitih sredstava. Direktor “Alpra” Vladan Nastić rekao je da je cilj ove investicije poboljšanje kvaliteta proizvoda, veća produktivnost i smanjenje rokova isporuke.

– Zeničko preduzeće BOHA d.o.o. koje se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja je prije šest mjeseci započelo izgradnju nove tvornice na lokalitetu bivšeg preduzeća Vatrostalna u naselju Trokuće, na putu prema Tetovu. U periodu od 6 mjeseci napravili su dvije hale i za 2 mjeseca planiraiu useljenje i početak proizvodnje.

– Iznos kredita koje banke u Federaciji BiH daju kompanijama već ove godine bi mogao premašiti iznos koji daju stanovništvu, čime bi se ovaj odnos konačno promijenio u korist privrede, odnosno razvoja, naspram lične potrošnje. Krediti privredi već neko vrijeme bilježe brži rast od kredita stanovništvu, i na kraju prošle godine razlika je smanjena na samo 0,4 posto.

– Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su danas ugovor o  uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.

– Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici Privrednom društvu Suzlon Wind Energy BH d. o. o. Sarajevo dala “zeleno svjetlo”, koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta – Vjetroelektrane Ivan Sedlo Hadžići.

– Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo (KS), Ilidža već 11 godina drži lidersku poziciju po broju dolazaka turista, ostvarenih noćenja, broju smještajnih jedinica i ležaja te se nalazi i u samom vrhu na nivou BiH. Na području općine Ilidža trenutno je raspoloživo 30 smještajnih objekata sa više od 2.200 smještajnih jedinica i 5.000 ležaja.

– Godinu dana nakon predstavljanja „BH. korpe” Hoše komerc marketa u cilju dodatnog promoviranja domaćih kvalitetnih brandova, interes potrošača je sve veći, a povećanje indeksa prodaje je 70 do čak 100 posto. Za godinu dana kroz „BH. korpu“ je prošlo 150 različitih artikala domaćih proizvođača.