Vakufska banka od danas više zvanično ne postoji

0

Vakufska banka od danas više zvanično ne postoji. Riječ o banci čiji je većinski udio u novembru 2019. godine putem Sarajevske berze preuzela ASA grupacija, tačnije ASA Finance, izvještava BiznisInfo. 

ASA je tada kupila nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke koje su bile u vlasništvu kompanije Badeco Adria (bivša Fabrika duhana Sarajevo), za 17,2 miliona KM.

Po odobrenju regulatora ASA je preuzela vlasništvo u Vakufskoj banci, a nakon toga je odlučila da je prioji svojoj ASA banci. Ta odluka danas je i zvanično provedena u Registru vrijenosnih papira.

– Obavještavamo vas da je Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH 28.12.2021.godine, izvršio korporativnu radnju pripajanje društva Vakufska banka d.d. Sarajevo društvu ASA Banka d.d. Sarajevo – navedeno je u obavijesti Registra vrijednosnih papira FBiH.

Istovremeno je izvršeno brisanje vrijednosnih papira Vakufske banke (VKFBR i VKFBP), kao i upis novih vrijednosnih papira u sistem registracije (IKBZRK2 i IKBZPK3). Ovo je vlasnička struktura Vakufske banke u trenutku pripajanja:

Ova akvizicija neće dovesti do nekih bitnijih promjena na tržištu.

ASA Banka ima aktivu od 677 miliona KM (2,7 posto tržišnog udjela u FBiH) i kredite od 452 miliona KM (podatak s kraja septembra 2021), a Vakufska banka aktivu od oko 322 miliona KM (1,3 posto tržišnog udjela) i kredite u iznosu od oko 185 miliona KM.

ASA Banka je za devet mjeseci ove godine imala dobit od 5,6 miliona KM, a Vakufska banka od oko 4 miliona maraka.