Usvojeni koeficijenti za raspodjelu prihoda u prvom kvartalu

0

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za period januar–mart, prema kojoj Federaciji BiH /FBiH/ pripada 62,51 posto, Republici Srpskoj 33,94 posto, te Brčko distriktu 3,55 posto.

Članovi Upravnog odbora UIO razmatrali su danas Nacrt zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, te je zatraženo od predlagača da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog odluke o privremenoj raspodjeli 100 miliona KM prihoda od putarine za izgradnju auto-puta i puteva jer nije bilo konsenzusa.

Na prijedlog Ministarstva finansija Republike Srpske trebalo je biti raspoređeno 100 miliona KM prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da FBiH pripada 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko distriktu dva posto.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, Upravni odbor je danas usvojio zaključak da bude formirana radna grupa koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine.

Prema podacima UIO BiH, na podračunu je do 19. januara prikupljeno 125.893.576 KM.

Upravni odbor UIO danas je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa korona.

UO UIO usvojio je danas odluku o oslobađanju od plaćanja putarine za dizel goriva za ovu godinu kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u Republici Srpskoj i FBiH.

Na sjednici je razmatrana i odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolji kvalitet goriva.

Nako što su iznesene primjedbe, Upravni odbor usvojio je zaključak da se pošto bude korigovan predloženi tekst odluka ponovno dostavi na izjašnjenje.