Uskoro tender za pretkvalifikaciju izvođača radova za tunel Prenj

0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na čelu s direktoricom za održivu infrastrukturu ove finansijske institucije za Evropu Susan Goeransson.

Razgovor je bio posvećen prioritetnim infrastrukturnim projektima za Federaciju BiH. Posebno je bilo riječi o ključnim dionicama autoceste na Koridoru Vc, tunelu Prenj i Mostar sjever – Mostar jug, te poduzetim aktivnostima na ubrzanju izgradnje autoceste.

Na sastanku je zaključeno da, kako bi realizacija zahtjevnog projekta tunela Prenj, krenula što prije, u najkraćem roku će biti raspisan tender za pretkfalifikaciju za izvođača radova na ovom velikom infrastrukturnom projektu.

Također, zaokruženo je i finansiranje dionice Mostar sjever – Mostar jug, potvrđeno je na sastanku.

Danas je, također, razgovarano i o drugim projektima u kojima može biti ostvarena saradnja Vlade FBiH i EBRD-a, kao što su energetska efikasnost, željeznice i upravljanje otpadom.

Sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu,  u sklupu delegacije EBRD-a je prisustvovala i direktorica za BiH Manuela Naessl, a u razgovorima je učestvovao i direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder.