Uskoro iznajmljivanje električnih automobila u Sarajevu

0

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika novih motornih vozila pri Privrednoj komori Federacije BiH, rekao je da će uskoro biti moguće iznajmljivati električne automobile u Sarajevu.

– JP Sarajevo ima namjeru pokrenuti projekt „Care Sharing“, gdje bismo imali i mi nešto što imaju evropske metropole: električna auta na cesti gdje kupci neće biti vlasnici nego korisnici (slično Next Bike projektu) – rekao je on i pojasnio: „Vozite auto, koristite ga i onda ga ostavite na stanici i idete dalje. Nadam se da ćemo to imati u 2020. godini“.

Trenutno u BiH ima registrovano 80 do 85 električnih automobila i tridesetak punionica. Od toga je deset njih u Sarajevu, a samo jedna je javna, ona Elektroprivrede BiH, a ostale su javno-privatne.

Ono što je važno istaći za ova vozila je to da su ona i ekološka, ne zagađuju, a to je za nas posebno veoma važno s obzirom na količinu zagađenja u zimskim mjesecima.

– Činjenica je da klasični automobili u tom zagađenju učestvuju 35 do 40 posto, a mi nudimo rješenje u vidu električnih automobila. Za to bi, naravno, bilo potrebno i izgraditi infrastrukturu, koju trenutno nemamo, kazao je Muratović za Oslobođenje. 

Sarajevska Općina Centar planira izgraditi tri nove punionice u narednoj godini.