Uplaćena koncesiona naknada za put Banjaluka-Prijedor

0

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije “Šandong” za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banjaluci rekao da je naknada danas uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima juče istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona KM za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlada Republike Srpske dodijelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlade je dala saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona eura i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona euvra. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona eura i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Srna