Upravni odbor UIOBiH podržao odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa

0

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na današnjoj sjednici dao je pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2017, koja će biti upućena Vijeću ministara BiH na usvajanje.

UO UIO ocijenio je da se kroz ovakve odluke omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne, obućarske, hemijske, metalske industrije i elektroindustrije, te stvara mogućnost za nova zapošljavanja.

Ovu odluku, koja se temelji na Zakonu o carinskoj tarifi BiH, nakon što je usvoji Vijeće ministara BiH, provoditi će UIOBiH.

Na današnjoj sjednici data je i saglasnost na Odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2017. godinu. Vijeće ministara BiH izjašnjavat će se o ovoj odluci, koja se usvaja na godišnjem nivou, a njen sastavni dio je Carinska tarifa za 2017. godinu.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2017. godine koja iznosi 12 posto, a obračunava se na određene carinske postupke, među kojima je privremeni uvoz. Ova kamata se zaračunava u carinskim dugovanjima i donosi se za polugodišnji period, saopćeno je iz UO UIOBiH.