Ukupan obim razmjene RS 1,55 milijardi dolara

0

Republika Srpska je za prva četiri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,55 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 76,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U prva četiri mjeseca vrijednost ostvarenog izvoza robe bila je 676,4 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila nešto veća od 882 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prva četiri mjeseca ove godine manja je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz bio manji za 11,8 odsto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u vrijednosti od gotovo 245 miliona dolara Republika Srpska je za prva četiri mjeseca ostvarila u poslovanju sa Srbijom, zatim sa Italijom u iznosu od više od 232 miliona dolara, te sa Njemačkom, sa kojom je ostvaren ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 145,7 miliona dolara.

Republika Srpska je za prva četiri mjeseca sa EU ostvarila izvoz od više od 506 miliona dolara, a uvoz od oko 496,2 miliona dolara, gdje su vrijednosti izvoza u odnosu na isti prošlogodišnji peirod manje za 7,5 odsto, a uvoza manje za 1,9 odsto.