Ukrajinski div kreće u projekt od čak 500 miliona eura u našem regionu

0

Kompanija koja je veoma aktivna u našem regionu, Perutnina Ptuj – PIPO iz Čakovca podnijela je u petak Ministarstvu graditeljstva zahtjev za lokacijsku dozvolu za prve tri peradarske farme na području Petrinje, Sunje i Martinske Vesi u Hrvatskoj, u sklopu kojih bi trebalo biti izgrađeno minimalno 100 peradarnika, potvrdio je za Jutarnji list Tugomir Majdak, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

BiznisInfo.ba podsjeća da je ova kompanija snažno prisutna i u BiH sa nekoliko proizvodnih pogona.

Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara površine, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi. Početak je to finalizacije grandioznog projekta ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika firme MHP na području Sisačko-moslavačke županije koji u njega namjerava uložiti više od 500 miliona eura.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine izgraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu te klaonica.

U tim pogonima u prvoj fazi planira se zapošljavanje oko 1.500 osoba, dok bi još oko dvije do tri hiljade stanovnika ove županije bilo vezano uz ove pogone kroz proizvodnju potrebne hrane za perad te ostale poslove.

Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 miliona komada peradi godišnje.

Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, dodatni benefit najvećeg financijskog ulaganja na područu ove županije u njenoj povijesti trebalo bi biti korištenje kapaciteta postojeće proizvodnje kukuruza, suncokreta i ostalih žitarica lokalnih poljoprivrednika za potrebe ovih farmi na prostoru od 40 do 50 tisuća hektara površine.

– Nakon tri godine mukotrpnog rada, prvo u Vukovaru, a onda na Banovini, došli smo u fazu konkretne realizacije ovog najvećeg projekta za Banovinu i Hrvatsku. Očekujem da će naša ministarstva, županija i općine na čijim područjima će se ovaj projekt realizirati dati sve od sebe kako bi se ubrzalo izdavanje sve potrebne dokumentacije – kazao je Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj koji je sve ove godine aktivno uključen u projekt.

Pirić i Majdak u nekoliko su navrata odlazili u Ukrajinu na razgovore s Kosiukom, a sve se odvijalo za vrijeme ruskih napada i uzbuna. Krajem prošle godine posjetili su MHP-ovu peradarsku farmu u mjestu Ladižin u Ukrajini, koja se nalazi na pola puta između Kijeva i Hersona, te se uvjerili u njezinu kvalitetu i model rada koji firma želi primijeniti i u Hrvatskoj.