Ukrajina od početka rata dobila 88 milijardi eura pomoći od Evropske unije i njenih članica

0

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal izjavio je da je Ukrajina od početka rusko-ukrajinskog rata od Evropske unije (EU) i zemalja članica EU-a dobila ukupno 88 milijardi evra pomoći, javlja Anadolu.

U Briselu je u srijedu održan deveti sastanak Vijeća za partnerstvo EU-Ukrajina.

Ukrajinski premijer je održao odvojeni sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Razmijenili su mišljenja o nastavku vojne podrške EU Ukrajini, korištenju zamrznute ruske imovine za potrebe Ukrajine, pripremi za Globalni samit mira i drugim pitanjima.

Shmygal je zahvalio domaćinima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Vidjeli smo da nema alternative putu ka članstvu u EU. Ovo je nepovratan put. Ovo je pitanje bliske budućnosti, a ne daleke budućnost. Potrebni smo jedni drugima sada, danas i uvijek. Jedinstvo je naša snaga za buduće generacije“, kazao je ukrajinski premijer.

Shmygal se danas u Briselu odvojeno sastao i sa čelnicom Evropske komisije Ursulom von der Layen, a i nakon tog sastanka se obratio novinarima.

Istakao je da Ukrajina i EU nikada nisu bili ujedinjeniji u pogledu zajedničkih vrijednosti, želja i nada.

“Dobili smo ukupno 88 milijardi eura pomoći od EU i zemalja članica EU-a u više od dvije godine od početak ruske okupacije“, kazao je Shmyhal.

Dodao je da im ta sredstva omogućavaju da održe makrofinansijsku stabilnost i održivost Ukrajine, te da tim sredstvima mogu pokriti najvažnije budžetske rashode.