Uberov konkurent izlazi na berzu, procijenjena vrijednost 15 mlrd. dolara

0

Kompanija za usluge prijevoza Lyft poduzela je novi korak prema inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO) i njihovo uvrštenje na berzu, nakon što je u četvrtak podnijela potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC).

Iz Lyfta su poručili kako broj dionica i raspon njihovih cijena nije još određen, no Reutersu su izvori upućeni u situaciju kazali kako će IPO biti održan u prvoj polovini iduće godine.

Lyftov glavni konkurent Uber također sljedeće godine planira javno ponuditi svoje dionice.

Tehnološki poduzetnici John Zimmer i Logan Green pokrenuli su Lyft 2012. godine, tri godine nakon što je osnovan Uber.

Lyft je ostala manja kompanija od Ubera, s ograničenom međunarodnom prisutnošću. Procjenjuje se da je kompanija vrijedna oko 15 milijardi dolara, dok se Uberova vrijednost procjenjuje i do 120 milijardi dolara.

Međutim, Lyft je u posljednje dvije godine postao prisutniji, dok je njegov veći konkurent bio pogođen kontroverzama u vezi njegove agresivne korporativne kulture i prakse sakupljanja podataka.

Lyft trenutno drži oko 30 posto prihoda na tržištu dijeljenja automobila u SAD-u, dok je početkom 2017. godine imao 23 posto, podaci su istraživačke kompanije Second Measure.

Prihodi firme iznosili su u prošloj godini više od milijardu dolara, no i dalje posluje s gubicima.

„Inicijalna javna ponuda očekuje se nakon što SEC dovrši svoj proces revizije, povezan s tržišnim i drugim uvjetima”, saopćili su iz Lyfta.

Hina