U Živinicama do kraja godine sa radom počinju dvije strane firme

0

U novootvorenoj poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama do kraja tekuće godine sa radom će početi dvije strane firme koje su u Živinice već investirale oko 20 miliona KM, saopćeno je iz Općine Živinice.

Jedna od njih je Elsta Mosdorfer Bosnia iz Austrije sa kojom je Općina Živinice u petak potpisala Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj da se odredi okvir i olakša saradnja između Općine i kompanije u područjima od zajedničkog interesa.

Načelnik Samir Kamenjaković i predstavnici firme Elsta Mosdorfer

S početkom rada ovih kompanija biće zaposleno oko 400 radnika, dok se prema najavama planira i povećanje broja zaposlenih u skladu sa rastom proizvodnje, s obzirom na to da ove kompanije imaju osigurana tržišta za svoje proizvode.

“Rezultat aktivnosti uređenja Poslovne zone Ciljuge II jeste u tome što će dvije strane firme uskoro početi sa radom proizvodnih pogona svojih kompanija, a time se očekuju i prva zapošljavanja, u čemu se i ogleda najveći značaj ne samo stranih nego i domaćih ulaganja. Ovdje imamo višemilonska ulaganja“, kazao je općinski načelnik Samir Kamenjaković.

Pored austrijske firme, Općina ima potpisan sporazum i sa jednom njemačkom firmom koja je u Živinice već uložila oko 11 miliona KM.

„Ukupno samo sa ove dvije firme imamo negdje oko 20 miliona ulaganja u firme koje će do kraja tekuće godine svoju proizvodnju imati u Živinicama, u poslovnoj zoni Ciljuge II, što će za posljedicu imati zapošljavanje oko 400 mladih ljudi“, istakao je Kamenjaković.

Firma Elsta Mosdorfer iz Austrije je članica grupacije Knill Grupe i posluje u 16 zemalja svijeta. Većina njihove proizvodnje je izvozno orjentisana a oko 95 posto proizvodnje ima svoje tržište u zemljama Evropske unije.

Kako bi pojednostavila i ubrzala procedure neophodne za otvaranje privatnih firmi ili ulaganja stranih investitora, Općina Živinice je nedavno otvorila i Centar za biznis.