U Srbiji predstavljen prvi dron domaće proizvodnje

0

PR-DC (Pink Research and Development Center) i Željko Mitrović predstavili su danas dron pod nazivom Rw 20

Letjelica RV 20 – prvi srpski dron nosivosti 20 kilograma koji može biti u zraku 30 minuta, predstavljen je sinoć na koktelu održanom povodom prvog rođendana Pinkovog istraživačkog centra “PR-DC” u kojem je RV 20 projektovan i napravljen.

Ovaj dron u potpunosti izrađen u Srbiji, projektovali su mašinski inženjeri, odnosno inženjeri zrakoplovstva, a moći će obavljati razne misije, među kojima su gašenje požara, spašavanje davljenika, prijenos lijekova, hrane, vode i slično, rečeno je na prezentaciji, prenijela je agencija Tanjug.

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da dron može letjeti daljinski i na isti način odraditi svoju misiju, i to bez pilota, navođena iz nekog centra u gradu.

“Letjelica RV 20 može da ponese vatrogasnu opremu za gašenje požara, čak i bez pilota, automatski iz centra u gradu letjelicom može da se dostavi voda, hrana, lijekovi, sve što je bitno u nepristupačnim krajevima kada je potrebno što prije dopremiti te proizvode”, kazao je Petrašinović.

Gašenje požara i spašavanje ljudi

Dodao je da je letjelica u mogućnosti ponijeti 15 lopti za gašenje požara što je, kako kaže, noviji sistem u kojem se koriste lopte koje se pri povišenoj temperaturi otvaraju i gase vatru.

“Letjelica može da ispusti pojas za spasavanje. U jednoj spasilačkoj misiji ima čitav lanac ljudi od kojijh neko može da otkaže, a ovdje sistemom utvrdimo tačku na kojoj je potrebno ispustiti pojas za spasavanje, letjelica poleti i pojas ispusti na zadatom mjestu i uz to može i da obavijesti Hitnu pomoć i druge”, ispričao je Petrašinović.

Svečano je otvorena i serijska proizvodnja RV 20, a Petrašinović je kazao da je prvih 10 dronova već namijenjeno nošenju filmske kamere.