U Njemačkoj stupile na snagu nove olakšice za dolazak stranih stručnjaka

0

Iako su poslodavci u Njemačkoj zbog loše konjunkture postali izbirljiviji, stupile su na snagu nove olakšice za dolazak stručnjaka u Njemačku.

Uprkos tome što se njemački kancelar Olaf Scholz prošlog ljeta hvalio “jednim od najmodernijih zakona” kojim se otvaraju vrata stranim stručnjacima, čitav niz njemačkih kompanija u međuvremenu prije razmišljaju o ukidanju radnih mjesta nego što traže radnu snagu.

Ipak, stručnjaci u određenim područjima se i dalje traže, a donesenim zakonom predviđene su tri faze olakšica.

Od novembra prošle godine je uvelike olakšano dobijanje “Plave karte” kojom se omogućuje boravak i rad u Evropskoj uniji. Ukinut je postupak provjere, da li postoji takav stručnjak njemačkog ili državljanstva EU, a više niti poznavanje njemačkog jezika nije uslov, prenio je Bankar.me.

Spuštena je i granica godišnjeg bruto prihoda na 40.000 eura za početnike i za zanimanja u kojima nedostaje stručnjaka, a 44.000 eura je za sva ostala zanimanja.

Dopunjen je i popis zanimanja u kojima postoji nedostatak radne snage. Osim matematičara, informatičara, stručnjaka u prirodnim naukama, inženjera i medicinskih stručnjaka, dodani su i odgajatelji i osoblje za njegu. Kod informatičara je ukinuta i odredba da trebaju imati svjedočanstvo ako mogu dokazati najmanje trogodišnje radno iskustvo.

Nadalje, dozvola boravka i rada se izdaje automatski svima koji ispunjavaju uslove. Prije su diplomatska predstavništva odlučivala o svakom pojedinom slučaju. Stranim stručnjacima je lakše i promijeniti radno mjesto gdje su zaposleni ako u tim zvanjima ne postoje dodatna pravila, kao npr. u medicini, pravosuđu i obrazovanju.

Šta se mijenja 1. marta

Stara boljka i muka stranih stručnjaka u Njemačkoj je bila priznavanje školske spreme. To praktično potpuno otpada za sve stručnjake koji, osim diplome, mogu dokazati i dvije godine radnog iskustva u svom zvanju. Izuzetak su zvanja s posebnim odredbama, što znači da npr. u medicinskim zvanjima ipak treba dodatnih kvalifikacija.