U BiH sve više turista: Najbrojniji gosti iz regije, slijede Turska i Italija

0

Piše: J. Polimac

Prema podacima kojima raspolažu turističke organizacije Federacije BiH i Republike Srpske, u 2015. Bosnu i Hercegovinu je posjetilo ukupno 1.015.851 turista. Broj turista koji posjećuju oba bh. entiteta iz godine u godinu raste.

“Ako uporedimo broj dolazaka i noćenja turista u Republici Srpskoj tokom 2015. godine u odnosu na 2014. godinu, broj dolazaka domaćih turista je povećan za 11,8%, dok se broj dolazaka stranih turista povećao za 15,9%“, kažu za BiznisInfo u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Sličan trend bilježi se i u Federaciji BiH. Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH, kaže kako u ukupno ostvarenom broju dolazaka prednjače strani turisti.

“U Federaciji BiH u 2015. godini evidentirano je 721.070 dolazaka turista. U ukupno ostvarenom broju dolazaka učešće stranih turista je 74,2%, a domaćih 25,8%. Najviše dolazaka u ovom periodu su imali turisti iz Hrvatske, Turske, Italije, Slovenije, Poljske, Južne Koreje, Njemačke, Srbije, SAD i Francuske”, kaže naša sagovornica.

Turisti iz Turske i Italije, pored gostiju iz regiona, najbrojniji su i u Republici Srpskoj.

U TORS-u kažu: “Kao i prethodnih godina najveći broj noćenja, pored domaćih turista, su ostvarili gosti iz regiona (Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora) koji su zabilјežili skoro 50% od ukupnog broja ostvarenih noćenja stranih turista. Od ostalih evropskih zemalјa ističu se Turska, Italija, Austrija i Nјemačka.“

Kada su u pitanju destinacije koje su turistima u našoj zemlji najatraktivnije, u Turističkoj zajednici FBiH ističu da je najposjećenija destinacija u Federaciji BiH kao i cijeloj Bosni i Hercegovini Sarajevo koje je prošle godine posjetilo 363.976 turista. Slijede Mostar, Travnik, Tuzla, Konjic  i Bihać, a kao dnevne odnosno izletničke destinacije, izuzetno su popularni Jajce, Bjelašnica,  Igman, Blagaj i vodopad Kravice. “Izuzetno su posjećeni i Međugorje i Neum, ali ukupan turistički promet u ovim dvjema destinacijama višestruko premašuje zvanične statističke podatke”, kaže Hadžiefendić-Mešić.

U Republici Srpskoj, prema podacima Turističke organizacije RS, najveće interesovanje turista vlada za atraktivne destinacije planinskog, banjskog, avaturističkog (nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, Maglića, Zelengore,  Lisine, Ozrena i dr), vjerskog (manastiri na području Istočne Hercegovine: Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu) i seoskog turizma (eko sela), te city break destinacije Banjaluku, Trebinje i Višegrad. Kao posebnu kulturno-turističku atrakciju u Republici Srpskoj, u TORS-u izdvajaju i Andrićgrad koji, prema podacima kojima raspolažu, zauzima sve značajnije mjesto na turističkoj mapi regiona.