U avgustu će se znati ima li nafte u crnogorskom moru

0

Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet mjeseci.

Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone, precizirali su u ministarstvu za Dnevne novine.

Postrojenje Topaz Driler, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta. U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet mjeseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajnih rezervi ugljovodnika.

Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaće se postoje li komercijalne rezerve.

Ukoliko se one pronađu, slijede studije razrade ležišta i produkcije, objasnili su u ministarstvu.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eniju i Novateku, sa kojim je vlada prije pet godina potpisala ugovor.

Prva potraga za naftom i gasom realizuje se na 28 kilometara od obale, dok se bušenje odvija na dubini od 6.525 metara.

Druga istražna bušotina, kako je ranije saopšteno iz Uprave za ugljovodnike, biće na oko 18 kilometara od obale i realizovaće se na dubini od 1.500 metara.