U Aluminiju narednih dana moguća zapošljavanja

0

Više stotina bivših radnika Aluminija, gotovo godinu dana čeka svoju konačnu sudbinu. Prema nekim najavama, uspon ove firme dolazi već tokom narednih dana.

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić najavio je zapošljavanje određenog broja radnika već iduće sedmice, a ukupno 50 u avgustu.

– Čini mi se da će već idućeg tjedna biti 20-ak radnika uposleno, ali službeno od prvog avgusta drugi kontigent će biti u radnom odnosu – rekao je Klepić, javlja BHRT.

Prema ugovoru koji je potpisan s firmom Aluminij Industries, dio proizvodnje trebao bi početi u oktobru. Klepić kaže, kako je upućena i zamolba Vijeću ministara da se odobri uvoz repromaterijala.

– Moraju ući i pripremiti sve za proizvodnju. Za oktobar je najavljen početak proizvodnje. A to je dobar rok. Ekonomista sam, pa gledajući s te strane, moraju pripremiti sve za prodaju – dodao je Klepić.

A tada bi, prema ugovoru, bilo uposleno njih 180. Iako se čini da su Aluminij i njegovi radnici dobili drugu šansu, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić kaže kako nije ispoštovan niti jedan uvjet potpisan ugovorom.

– Trenutno niti jedan bivši radnik nije uposlen u Aluminij Industries, a to je bio jedan uvijet. Nije plaćena najamnina i ugovor je potpisan na 60 dana – kazao je Džindić.

Ugovor bi, kaže ministar, mogao biti produžen na još 60 dana, ali je potrebno provesti cjelokupnu proceduru iznova, što nije urađeno. Ako je vjerovati ministru Džindiću, već na sljedećoj sjednici Federalne vlade bit će pokrenut postupak stečaja Aluminija. Iz firme Aluminij Industries stigao je demantij ovih navoda.

– Tvrtka Aluminij Industries d.o.o. menadžment i međunarodni partneri potpuno su posvećeni uspješnoj provedbi projekta i nastavit će neumorno raditi na obnavljanju proizvodnje i ponovnom upošljavanju Aluminijevih radnika. Svi procesi i potezi do sada poduzeti u skladu su s odredbama ugovora o zakupu potpisanog s Aluminijem i zakonima Bosne i Hercegovine – navode iz Aluminij Industries.

Očito se nastavlja pravna, a po svemu sudeći i politička borba oko sudbine Aluminija i sudbine njegovih bivših radnika. Županijsko tužiteljstvo već radi na slučaju Aluminij zajedno s Financijskom policijom, a vezano za ranije kršenje zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine.

– Obavještavamo Vas da je Finansijska policija FBiH, postupajući po nalogu Tužiteljstva HNŽ-a, sačinila Izvještaj o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora, kontrole finansijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, za razdoblje od 1.1.2014. do 10.07.2019. godine, te ga dostavila Tužiteljstvu na nadležno postupanje – saopšteno je iz Finansijske policije.

Kako se navodi u izvještaju Finansijske policije, temeljni problem Aluminija bio je što je gotovi proizvod prodavan ispod cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije, koje su dovele do manjka novčanih sredstava. Na potezu je pravosuđe. Nejasno je što je sve ove godine radila Federalna vlada, županijski organi, Financijska policija i pravosuđe, te zašto nisu reagirali na vrijeme. A sada se pitamo, može li se ponovno pokrenuti nekadašnji gigant ili je sve bliže njegov kraj, navodi BHRT.