“Turski tok” stiže u BiH

0

Preduzeće “Gas-Res” bi krajem 2020. ili početkom 2021. godine trebalo da započne sa prvim građevinskim radovima na izgradnji kraka gasovoda “Turski tok” kroz BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Gasovod bi trebalo da ide od Bijeljine do Novog Grada, jednim dijelom paralelno sa planiranom trasom autoputa Beograd – Sarajevo, a kolika će tačno biti vrijednost ovog projekta, još uvijek nije tačno utvrđeno. Prve procjene govore da bi se moglo raditi o investiciji od 250 do 300 miliona eura, piše Glas Srpske.

Prema riječima direktora preduzeća “Gas-Res” Ljube Glamočića, nakon što je postalo izvjesno da ovaj gasovod neće doživjeti sudbinu “Južnog toka”, intenzivirane su aktivnosti na realizaciji ovog kapitalnog energetskog projekta.

– Čekali smo da vidimo šta će biti. Sada kada je izvjesno da će radovi na trasi gasovoda kroz Bugarsku biti gotovi do maja 2020. godine, da će uskoro kroz Tursku biti pušten u rad ovaj gasovod, ali i da je Srbiji ostalo da položi još nekih tridesetak kilometara cijevi, intenzivirali smo radnje na pripremi ovog projekta – kaže Glamočić.

Naglašava da je već urađeno idejno rješenje projekta, a što se tiče ostale dokumentacije, ona će najvjerovatnije biti gotova do polovine naredne godine.

– Pred nama je veliki i zahtjevan posao, jer trebalo bi da riješimo pitanje eksproprijacije 5.500 parcela, preko kojih je planirano da ide trasa gasovoda “Turski tok” – navodi Glamočić, dodajući da će odluka da gasovod ide istom trasom kao i planirani autoput dosta pojednostaviti stvari, ali i uticati na smanjenje troškova ove investicije.

Zajedničko preduzeće

U međuvremenu bi Vlada RS trebalo da donese odluku o izboru strateškog partnera za ovaj projekat. To će, kako je istakao Glamočić, biti kompanije “Gasprom” i “Srbijagas”, sa kojima bi “Gas-Res” trebalo da formira zajedničko preduzeće.

– Vjerujem da će Vlada RS ubrzo riješiti i ovo pitanje, te da će uskoro doći do potpisivanja ovog sporazuma. Nakon toga, tačno ćemo definisati način finansiranja ovog projekta, a pretpostavljam da bi se do tada trebalo iskristalisati i da li će biti pravljen jedan krak ovog gasovoda do Zvornika i dalje do Sarajeva, ali i konačno odlučiti u kojim gradskim centrima će biti izgrađene elektrane na gas – kaže Glamočić.

Kao jedna od “sigurnih” lokacija je Banjaluka, u kojoj je predviđena gradnja elektrane-toplane, koja bi trebalo da dugoročno riješi pitanje grijanja u ovom gradu, a u “igri” su i Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Ugljevik.

– Svoju riječ bi trebalo da daju i nadležni iz “Elektroprivrede RS” – dodao je Glamočić.

Gas iz Rusije bi u BiH trebalo da stiže preko Turske, Bugarske i Srbije. Mjesto spajanja gasovodnih cijevi trebalo bi da bude između Mačvanskog Prnjavora kod Šapca i Novog Sela.

Ruski gas za Evropu

Projekat “Turski tok”, iza kojeg stoji ruska kompanija “Gasprom”, predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dijela Turske. Isporuka gasa preko prvog dijela gasovoda treba da zadovolji potrebe rastućeg turskog tržišta, dok će drugi dio biti predviđen za isporuku gasa u zemlje južne i jugoistočne Evrope, podsjeća Glas Srpske.