Turski izvoz automobila vratio se na nivo prije pandemije

0

Izvoz automobila iz Turske dostigao je nivo od prije pandemije, nakon osmomjesečnog pada. Kako piše turski Daily Sabah, automobilska industrija je u septembru zabilježila skok od 0,5% u odnosu na 2019. godinu, premašivši vrijednost od 2,6 milijardi dolara (20,21 milijarde TL) prodaje u inostranstvu.

Prema podacima Udruženja izvoznika automobila Uludağ (OIB), industrija je ovu godinu započela rekordnim brojkama. Dosegla je najvišu ikada ostvarenu januarsku prodaju ove godine s porastom od 3,2% i izvozom u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara, ali je onda u februaru zabilježila blagi pad zbog posljedica pandemije koronavirusa, posebno u Kini u to vrijeme.

Njemački glavni kupac

U mjesecu septembru najviše automobila prodato je Njemačkoj, a ova zemlja je kupila preko 334 miliona američkih dolara vrijedne automobilske proizvode. Na drugom mjestu je bila Francuska, koja je uvezla gotovo 305 miliona dolara vrijedne automobile iz Turske.

Slijede Velika Britanija, Italija i Španija, a turska automobilska industrija takođe je zabilježila rekordne skokove izvoza u Hong Kong, Liberiju, Grčku, Afganistan i Australiju.

Izvoz u Hong Kong skočio je za nevjerovatnih 2.179%, na blizu 4,3 miliona dolara. S druge strane, Liberija je kupila 673% više turskih automobilskih proizvoda, za nešto više od milion dolara.

Izvoz u Jemen takođe je naglo skočio, zabilježivši rast od 242%, približivši se vrijednosti od 1,5 miliona dolara, dok je Avganistan kupio 152% više turskih automobilskih dijelova, što je dovelo do vrijednosti od skoro 2 miliona dolara.

Uprkos nedavnim tenzijama oko istraživanja plina u istočnom Mediteranu i pitanja egejske pomorske jurisdikcije, turski zapadni susjed Grčka također se odlučio zakupovinu od turske automobilske industrije s uvozom iz Turske koji je skočio 111%, premašivši 24,2 miliona dolara.

Rast izvoza

Kako je BiznisInfo ranije objavio, ukupan izvoz iz Turske u mjesecu septembru dostigao je najveću ikad zabilježenu vrijednost.

Možda Vas zanima i: Počeo kao radnik u rudniku, postao najbogatiji Rus

Izvoz iz ove zemlje nastavio je rasti i povećao se u septembru za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Vrijednost izvoza u mjesecu koji je upravo završio premašila je 16 milijardi dolara (124 milijarde TL) i postavila novi mjesečni rekord, objavila je u petak ministrica trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.

D. Hadžić