Počeo kao radnik u rudniku, postao najbogatiji Rus

0

Predsjednik Upravnog odbora i većinski vlasnik grupe Novolipetsk (NLMK) Vladimir Lisin zauzeo je prvo mjesto na listi najbogatijih Rusa koju je objavio magazin “Forbes”.

Prema navodima magazina, bogatstvo Lisina procjenjuje se na 22,7 milijardi dolara.

NLMK Grupa je najveći proizvođač čelika u Rusiji. Proizvodni kapaciteti NLMK nalaze se u Rusiji, Evropi i Sjedinjenim Državama. Kapacitet firme za proizvodnju tekućeg čelika premašuje 17 miliona tona godišnje.

Glavni dioničar NLMK-a, Vladimir Lisin, kontroliše 81,4 posto dionica firme, dok je 18,6 posto dionica u slobodnoj trgovini.

Vladimir Sergeyevich Lisin rođen je 7. maja 1956. godine. Prvi je posao dobio 1975. godine radeći kao mehaničar u sovjetskom rudniku ugljena.

Nakon studija na Sibirskom metalurškom institutu, zaposlio se kao nadzornik zavarivača u željezari Tulachermet.

Vremenom je postepeno napredovao da bi postao upravnik odsjeka, voditelj trgovine 1979. i zamjenik glavnog inženjera 1986. godine.

Godine 1992. pridružio se grupi trgovaca (Trans-World Group) koji su preuzeli kontrolu nad ruskom kompanijom za proizvodnju čelika i aluminija.

Kad su se partneri podijelili 2000. godine, dobio je 13 posto firme a kasnije je stekao kontrolni udio.

Njegov bivši šef imenovan je ministrom za rusku metalurgiju, pa je Lisin 2000. godine postao jedini vlasnik firme Novolipetsk Steel.

Oženjen je i ima troje djece.

D. Sinanović