Izvoz iz Turske dostigao istorijski maksimum

0

Izvoz iz Turske nastavio je rasti i povećao se u septembru za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Vrijednost izvoza u mjesecu koji je upravo završio premašila je 16 milijardi dolara (124 milijarde TL) i postavila novi mjesečni rekord, objavila je u petak ministrica trgovine ove zemlje Ruhsar Pekcan.

“Ne samo da smo postigli uspjeh kada je u pitanju mjesec septembar i ova godina, već smo ostvarili i najveći septembarski izvoz ikada”, kazala je Pekcan, prenosi turski Daily Sabah.

Turski izvoz porastao je za 28,5 posto u odnosu na avgust.

Izvoz u autoindustriji raste

Izvoz odjeće zabilježio je rast od 15% da bi u septembru dostigao 1,6 milijardi dolara, tekstil je porastao za 12,8% na 1,1 milijardu dolara, hemikalije za 19,4% na 1,1 milijardu dolara a sektor strojeva i mašina za 4,8% na 2,1 milijardu dolara, navela je Pekcan.

Također je primijetila da je automobilski sektor prvi put zabilježio rast tokom perioda pandemije i to za 0,5% na 2,2 milijarde dolara.

Izvoz Turske u Francusku porastao je za 12,8%, dok je izvoz u Njemačku porastao za 10,6%, Veliku Britaniju za 3,2% a Španiju za 2,3% u septembru.

Izvoz u Italiju i Holandiju zabilježio je pad od 7,2%, odnosno 5,9%,

Izvoz u EU povećan je u septembru za 5,6%, u Ameriku za 22%, u Aziju za 6,8% i u Afriku za 1,7%.

Cilj na kraju godine od 165 milijardi dolara

Predsjedavajući Skupštine turskih izvoznika (TIM) Ismail Gülle rekao je da se nadaju da će do kraja godine postići izvoz od 165,9 milijardi dolara.

D. Hadžić