Turska podigla kamate na 45 posto i najavila kraj povećavanja

0

Turska je povećala kamatne stope na 45 posto, a kreatori politike signalizirali su da je završena osmomjesečna kampanja velikog povećanja troškova zaduživanja, a očekuje se da će se produžena inflaciona kriza u zemlji ublažiti ove godine.

Centralna banka Turske povećala je u četvrtak referentnu kamatnu stopu za 2,5 procenata, u skladu sa očekivanjima. Bilo je to osmo povećanje troškova zaduživanja od juna, prenosi Financial Times.

Komitet za utvrđivanje politike centralne banke saopštio je da, iako je inflacija ostala na skoro 65 procenata i mogla bi da poraste u narednim mjesecima „nedavni pokazatelji ukazuju na to da domaća potražnja nastavlja da se smanjuje u skladu sa projektovanim procesom dezinflacije, jer se monetarno zatezanje odražava na finansijske uslove“.

Centralna banka navela je da je monetarna čvrstoća potrebna za uspostavljanje kursa dezinflacije postignuta i da će se taj nivo održavati koliko god bude potrebno. Ovaj potez centralne banke je najnoviji znak kako je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je svojevremeno nazvao visoke kamate „majkom i ocem svakog zla“, preduzeo nagli zaokret ka konvencionalnoj ekonomskoj politici nakon reizbora, prenosi Biznis.rs.

Centralna banka, na čijem je čelu bivša bankarka Goldman Sacha Hafize Gaje Erkan, saopštila je da bi inflacija mogla da poraste iznad 70 posto do ljeta, ali da bi se potom brzo ohladila na 36 posto do kraja godine.

Goldman Sachs saopštio je ranije ovog mjeseca da očekuje da će inflacija ove godine opasti brže nego što očekuje centralna banka, procjenjujući da će biti 33 posto.