Turkish Airlines prošle godine prevezao rekordnih 83,4 miliona putnika

0

Uprkos globalnim geopolitičkim tenzijama i makroekonomskim neizvjesnostima, turska nacionalna aviokompanija Turkish Airlines (THY) je prošle godine prevezla rekordnih 83,4 miliona putnika, što je njen rekord svih vremena, a takav uspjeh je postigla zahvaljujući svojoj širokoj mreži letova i visoko kvalifikovanoj radnoj snazi koju je zadržao i tokom perioda pandemije Covid-19, javlja Anadolu.

Prema izvještaju o finansijskim rezultatima THY-a, njegov domaći putnički kapacitet povećan je za 23,5 posto u odnosu na 2022. godinu, dok je broj putnika povećan za 19 posto i premašio 30 miliona.

Povećanje kapaciteta na međunarodnim linijama iznosilo je blizu 16 posto, a broj putnika je porastao za 14 posto i dostigao 53 miliona. Porast broja putnika u inostranstvu, posebno u evropskim zemljama premašio je 20 posto.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna asocijacija za zračni transport (IATA), globalni međunarodni putnički kapacitet prošle godine ostao 12 posto iza perioda prije pandemije Covid-19 u 2019. godini. THY je i dalje jedna od vodećih aviokompanija u sektoru, premašivši te godine za 27 posto.

Turska nastavlja ulaganja u avijacijsku infrastrukturu, pa je aerodrom “Istanbul“ postao aerodrom koji nudi najviše letova u Evropi.

Četvrti najveći svjetski avioprevoznik tereta

Pružajući aviokargo usluge na 364 punktova u 133 zemlje sa 24 teretna i 416 putničkih aviona, THY je povećao količinu plaćenog tereta koji je prošle godine prevezao za 16 posto u odnosu na 2019. godinu.

Turkish Cargo, koji je više nego utrostručio svoj tržišni udio u transportu tereta u posljednjih deset godina, nastavio je svoj uspjeh kao 4. najveći svjetski avioprevoznik tereta u 2023. godini, prema podacima IATA-e.

Turkish Airlines, koji ima za cilj da 2033. godine ima flotu veću od 800 aviona u okviru svoje strategije za obilježavanje svoje 100. godišnjice, prošle godine je svojoj floti dodao 46 novih aviona i ona je na kraju prošle godine imala 440 aviona.

Ukupna imovina veća 35,7 milijardi dolara

THY je nastavio da stvara važan izvor vrijednosti za tursku ekonomiju sa svojom ukupnom imovinom koja premašuje 1 bilion lira (35,7 milijardi dolara), Ova kompanija je prošle godine prihodovala od izvoza 16,3 milijarde dolara, sa doprinosom u stranoj valuti od 8,1 milijardu dolara.

Turski nacionalni avioprevoznik se kao društveno odgovorna kompanija dokazao i za vrijeme prošlogodišnjih razornih zemljotresa u Turkiye. Putnički i teretni letovi su obezbjeđeni besplatno, posebno za evakuaciju građana, kao i za dostavu domaćih i međunarodnih timova za traganje i spasavanje i pomoćnog materijala. Pored vrijedne finansijske donacije odmah nakon potresa, THY je nadležnoj turskoj službi uplatio i novac potreban za izgradnju hiljadu stambenih jedinica u toj regiji.

Međunarodne nagrade nisu izostale ni 2023.

Svojim zapaženim rezultatima u 2023. godini, Turkish Airlines je pokazao svoju odlučnost da ostvari svoju viziju za 2033. S ciljem da premaši 50 milijardi dolara prihoda i 170 miliona putnika u svojoj 100-toj godini, kompanija nastavlja napore na polju izvrsnosti, digitalizaciji i održivosti, a što je potvrdio i sud vodećih institucija ovog sektora.

U tom kontekstu, THY je prošle godine treći put dobio nagradu “Globalne aviokompanije s 5 zvjezdica“, koju dodjeljuje APEX (Airline Passenger Experience Association).,

Osmi put je Turkish Airlines dobio i nagradu “Najbolja aviokompanija u Evropi“, koju dodjeljuje Skytrax, a World Finance je ovu kompaniju drugi put zaredom izabrao za “Najodrživiju aviokompaniju“.

THY, koji danas zajedno sa svojim podružnicama zapošljava više od 83.000 ljudi, spada među divove aviosaobraćaja kao brend koji najavljuje da nastavlja povećavati svoj doprinos održivom rastu sektora u skladu s razvojnim ciljevima Turkiye i strategijom vlastitog razvoja do 2033. godine.