SAD i Kina neće uvoditi carine 90 dana

0

Kina i SAD dogovorile su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore, priopćila je Bijela kuća nakon sastanka dvojice predsjednika po završetku sastanka čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump složio se na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom da neće povećati carine s 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. januara iduće godine, dok je Peking pristao uvesti neodređenu ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda.

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bijela kuća.

Kineska državna televizija objavila je, pak, da su se dvije strane dogovorile da neće biti dodatnih carina od 1. januara i da će se pregovori nastaviti.

Dosad su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne milijarde dolara. Tako je Trumpova administracija od jula uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

Američke kompanije i potrošači snose dio troškova zbog skupljih carina na uvoz kineske robe, zbog čega su mnoge firme bile prisiljene povećati cijene. Istodobno, američki seljaci bili su pogođeni zbog smanjenog kineskog uvoza soje i drugih proizvoda.

Isto tako, u posljednje vrijeme rast kineske privrede usporava, što je, kažu analitičari, posljedica i trgovinskog sukoba između dvije najveće svjetske ekonomije.

Čelnici dvije države sjeli su sa svojim pomoćnicima na radnu večeru nakon završetka dvodnevnog okupljanja čelnika skupine G20 najvećih svjetskih ekonomija u Buenos Airesu.

Hina