Trgovinski rat donio ogromnu korist Mittalu: Drastičan rast zarade!

0

Kompanija ArcelorMittal ostvarila je rast profita u posljednjem kvartalu nakon povećane potražnje za čelikom i pojačanih trgovinskih protekcija na najvećim svjetskim tržištima.

Drugim riječima, takozvani trgovinski rat od kojeg mnogi strahuju, Mittalu je donio veliku korist, piše BiznisInfo.

ArcelorMittal, najveći svjetski proizvođač čelika, ostvario je najveću kvartalnu dobit u posljednjih sedam godina i ujedno najavio da očekuje veći rast potražnje u narednom periodu nego što je ranije planirano.

Naime, Mittal se godinama unazad žalio na nepravedne trgovinske uslove na ključnim tržištima u Evropi i SAD. No, nedavno je američki predsjednik Donald Tramp uveo carine i time umanjio jeftini uvoz, što je dovelo do rasta cijena čelika. Istovremeno je Evropa povećala zaštitu svojih proizvođača. Sve to je dovelo do pada izvoza čelika iz Kine, dok paralelno raste potražnja na zapadnim tržištima ali i cijene čelika.  

Lakshmi Mittal

– Naši izgledi za drugi dio godine su ohrabrujući i predviđamo da se povoljni uslovi na tržištu nastave – rekao je direktor Lakshmi Mittal.

ArcelorMittal je povećao prognoze globalne potražnje za koju očekuje rast od 3 posto u 2018, dok je ranije predviđao 2,5 posto.

Jaka potražnja i Trampova strategija uvođenja carina od 25 posto na uvoz, podigli su cijene. ArcelorMittal je prijavio povećanje prosječne cijene svoje robe u Evropi i SAD, a istovremeno je povećao količinu prodate robe za 1,8 posto.

ArcelorMittal je tako u posljednja tri mjeseca ostvario dobit prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) od 3,07 milijardi dolara, u odnosu na 2,11 milijardi godinu ranije. Neto dobit je porasla za 41 posto na 1,87 milijardi dolara.

Kako smo nedavno pisali, ArcelorMittal je najveći izvoznik iz BiH.

Autor: BiznisInfo