Trgovinski lanac s najviše prodavnica u Hrvatskoj preuzima još jednu firmu

0

Najbrže rastući i najveći maloprodajni trgovački lanac u Hrvatskoj po broju trgovina – Studenac, planira preuzeti 36 trgovina zagrebačkog lanca Decentia.

Tako će nastaviti svoju strategiju širenja uključivanjem lokalnih i regionalnih trgovačkih lanaca u svoju mrežu.

Transakcija je trenutno u procesu odobrenja Hrvatske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Po uspješnom završetku procesa, Studenac će ojačati svoju poziciju u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebu gdje će biti dostupan kupcima na više od 130 lokacija.

Decentia je zagrebački trgovački lanac osnovan 2001. godine koji je lani ostvario prihod veći od 34 miliona eura. Prosječna veličina prodajne površine trgovina je 110 kvadratnih metara.

Studenac je jedinstven u Hrvatskoj po formatu trgovine-susjeda širom Hrvatske, koji nastavlja razvijati slijedeći strategiju organskog rasta odnosno otvaranja vlastitih trgovina te preuzimanjem i uključivanjem maloprodajnih lanaca u svoju mrežu.

Studenac je na ovaj način više nego utrostručio broj svojih trgovina od 2018. i tako se pozicionirao kao najveći maloprodajni trgovac u zemlji po broju lokacija.

Nakon integracije više od 650 trgovina u svoju mrežu kroz preuzimanja tokom proteklih šest godina, Studenac je razvio model kojim stječe razumijevanje potreba lokalnih potrošača.

U skladu s time prilagođava svoju ponudu i optimizira asortiman proizvoda na svakoj lokaciji kako bi povećao zadovoljstvo kupaca i operativnu učinkovitost.

Do kraja 2023. godine, firma je upravljala s 1.265 trgovina širom Hrvatske i tako uspostavila snažnu prisutnost u lokalnim zajednicama, od užurbanih urbanih središta poput Zagreba i Splita do ruralnih područja s nižom gustoćom naseljenosti.