Trebinje: Podrška za 42 poljoprivredna proizvođača

0

Individualni poljoprivredni proizvođači sa područja Trebinja potpisali su danas ugovore sa trebinjskim Agrarnim fondom o dodjeli bespovratnih podsticaja od 1.500 do 1.750 KM po poljoprivredniku.

Grad Trebinje je za podsticaje obezbijedio ukupno 50.450 KM, a ugovori su potpisani sa 42 individualna poljoprivredna proizvođača. 

Podsticaji su dodijeljeni poljoprivrednim proizvođačima bez stalnog zaposlenja, koji su zadovoljili kriterijume javnog poziva koji je raspisao Agrarni fond Trebinje. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je ovo samo jedan od programa pomoći poljoprivrednicima. 

Pročitajte i: Agrarni fond Trebinje za 16 mjeseci podržao više od 400 poljoprivrednika

“Ukoliko poljoprivrednici budu istrajali na proširenju poljoprivredne proizvodnje, Grad Trebinje će ih i dalje pomagati, jer želimo da imamo proizvodnju za svoje potrebe, da domaće proizvode i izvozimo, a ne da uvozimo hranu, kao do sada”, naveo je on. 

Petrović je istakao da Trebinje pretenduje da bude nosilac turizma u Republici Srpskoj, pa su potrebe za domaćim proizvodima znatno veće. 

Gradonačenik Trebinja je naglasio da posebno raduje što su polovina potpisnika ugovora za podstijana sredstva mladi ljudi, što najavljuje da Trebinje ima kvalitetnu generaciju, koja neće ostaviti selo i poljoprivredu. 

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina pojasnio je da je ovo vrsta pomoći poljoprivrednicima koji se već bave ovom privrednom djelatnošću, a da bi proširili svoja gazdinstva. 

Branka Mirdinja iz sela Turmenti na Zupcima, koja je dobila bespovratna podsticajna sredstva za proširenje stočarske proizvodnje i voćnjaka, kaže da je zadovoljna dosadašnjnom saradnjom sa Agrarnim fondom i “Hercegovačkom kućom”. 

Ona je zahvalila gradskoj upravi i gradonačelniku Petroviću za podršku i programe pomoći. 

Srna