Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji gigant vojne industrije traži 118 radnika, koliko udjela je u Sarajevo osiguranju stekao misteriozni investitor, ko je prodao udio u Bosnalijeku za 17 miliona KM, koja bh. kompanija bi trebala graditi najskuplju cestu u Hrvatskoj…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Pad izvoza, rast uvoza u BiH

Izvoz iz Bosne i Hercegodina u 11 mjeseci ove godine iznosio je 10 milijardi i 630 miliona KM, što je za 3,1 posto manje nego u istom periodu 2018. godine. Istovremeno je uvoz iznosio 17 milijardi i 898 miliona KM, što je porast od 0,8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 59,4 %, dok je vanjskotrgovinski robni deficit 7 milijardi i 268 miliona KM.

  1. Nastavak rasta aerodroma u BiH

Aerodrom Sarajevo opslužio je 67.358 putnika u novembru, što je povećanje od 8,2 posto. U periodu od januara do novembra kroz vrata Aerodroma Sarajevo prošlo je 1.085.962 putnika, što je povećanje od 9,3 posto.

I Aerodrom Banjaluka nastavio je bilježiti velike stope rasta broja putnika. Aerodrom je opslužio 12.354 putnika u novembru, što je rast od 49,3 posto. U toku prethodnih 11 mjeseci, kroz vrata aerodroma prošlo je 136.097 putnika, što je porast od 387,5 posto u podnosu na isti period lani.

  1. Vojni gigant traži zapošljava još 118 radnika

Direktor kompanije BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik raspisao je oglas za prijem 118 radnika. Najviše se traži metalostrugara i metaloglodača, ali su potrebni i tehnolozi, komercijaliste, brusači, zavarivači, spremačice itd. Traže se radnici ukupno 30 različitih zanimanja. Radnici se traže na određeno radno vrijeme, uglavnom na 6 mjeseci. Riječ je o kompaniji iz oblasti vojne industrije koja je najpoznatija po tome što je nedavno proizvela prvi domaći komad teške artiljerije – samohodnu haubicu.

  1. BEST prodao udio u Mlinpeku

Kompanija UTD BEST d.o.o. Travnik prodala je svoj udio u kompaniji Mlinpek d.d. Bugojno. Podsjetimo da je UTD BEST velika kompanija poznata po lancu trgovina BEST. S druge strane, Mlinpek je specijaliziran za proizvodnju mlinskih proizvoda. UTD BEST je prodao cijeli svoj udio od 41,7 posto dionica u Mlinpeku, i to za 285.470 KM. Prodaja je obavljena 11. decembra.

  1. Napreduje izgradnja tunela Hranjen

Radnici kompanije „Euro Asfalt“ ušli su u utrobu brda Hranjen, čija izgradnja napreduje planiranom dinamikom. Ovaj će tunel značajno smanjiti udaljenost između Sarajeva i doline Drine. Do sada je iz pravca Goražda izgrađeno oko 200 metara glavne tunelske cijevi, dok je sa sjeverne strane, na gradilištu kod Hrenovice, iskopano oko 130 metara i započeta je izgradnja glavne cijevi.

  1. Novi proizvodni pogon u Prijedoru

U Prijedoru je ove sedmice postavljen kamen temeljac za izgradnju novog proizvodnog pogona u oblasti mašinske obrade metala odnosno inoksa. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je riječ o firmi “CNC Power”, izrasle iz perspektivne firme “Budo inoks”, koja će na ovoj lokaciji izgraditi najprije halu od 800 metara kvadratnih sa krajnjim ciljem da se proizvodnja proširi na 2.000 kvadrata. Bit će zaposleno 20 novih radnika.

  1. Raspisan tender za dionicu prema Mostaru

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH objavili su obavijest o raspisivanju tendera za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever dužine 35 kilometra te Mostar sjever – Mostar jug dužine 15 kilometara, čime je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih dionica. Najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela po Idejnom projektu iznosi 10,165 kilometar, što ga čini najdužim tunelom u regiji.

  1. Misteriozni investitor preuzima Sarajevo osiguranje

Misteriozni investitor povećao je svoj udio u Sarajevo osiguranju za više od 4 posto dionica i postao njegov drugi najveći suvlasnik. Ovaj investitor dionice kupuje preko skrbničkog bankarskog računa pa nije moguće znati o kome se radi. Nakon što je prošle sedmice kupio oko 4,4 posto dionica za 3 miliona KM, njegov udio u Sarajevo osiguranju porastao je na 16,2 posto. On je time postao drugi najveći dioničar najveće domaće osiguravajuće kuće.

  1. Haden prodao udio u Bosnalijeku za 17 miliona KM

Kompanija Haden registrovana u Luksemburgu prodala je udio u najvećem bh. proizvođaču lijekova – Bosnalijeku, za 17 miliona maraka. Haden je na vanrednoj aukciji prodao 903.769 dionica Bosnalijeka za 17.036.045 KM. Prodati udio iznosi oko 10,5 posto udjela u Bosnalijeku. Ukupni Hadenov udio u sarajevskoj kompaniji prije ove trgovine iznosio je oko 26 posto.

  1. Bosanci će graditi najskuplju cestu u Hrvatskoj?

Pet ponuda stiglo je Hrvatskim cestama za izgradnju državne ceste D-403 u Rijeci. Ponude za izgradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj otvorene su u ponedjeljak ujutro, a finansijski najpovoljnija je ona konzorcija koji čine slovenski Kolektor, GP Krk i sarajevski Euroasfalt, u iznosu od 456,35 miliona kuna bez PDV-a (oko 120 miliona KM), odnosno 570,44 miliona kuna s PDV-om (oko 150 miliona KM). Riječ je o najskupljoj cesti proporcionalno broju kilometara u Hrvatskoj.