Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko želi preuzeti Centrotrans-Eurolines, ko gradi novu halu u Loparama, kada će biti završen tržni centar u Rogatici, koja kompanija nastavlja s investicijama u Ilijašu, koja zemlja je glavno tržište za oružje iz BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Pad industrijske proizvodnje u BiH

Industriјskа prоizvоdnjа u Bоsni i Hеrcеgоvini u junu 2019. u pоrеđеnju sа majem 2019. bilјеži pad zа 1,4%. U junu 2019. u pоrеđеnju sа junom 2018. industriјskа prоizvоdnjа u Bоsni i Hеrcеgоvini, kаlеndаrski prilаgоđеnа, bilјеži pаd zа 2,1%.

  1. Rogatica dobija savremeni tržni centar

Peti avgust je najnoviji i zadnji rok koga su investitori dali izvođaču da okonča radove i preda ključeve tržnog centra „Zvorničanka“ u Rogatici. Objekat će sa suterenom, prizemljem i spratom ima skoro 4.000 metara korisnog prostora.

  1. Hifa Oil povećala promet 20 posto u prvoj polovini 2019.

Vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, tešanjska Hifa Oil, u prvih šest mjeseci 2019. godine povećala je promet za 20 posto u odnosu na isti period lani. Snažnom rastu doprinjela je odluka ulaska u sektor maloprodaje. U posljednje dvije godine Hifa Oil je otvorila ukupno 11 benzinskih pumpi pod brendom Euro Oil.

  1. “Enterijer Kojić” gradi novu halu u Loparama

Firma “Enterijer Kojić” zapošljava 21 radnika, širi kapacitete a svoje proizvode, osim na domaće, plasira i na tržište Švajcarske, Austrije i Njemačke, istakao je načelnik loparske opštine Rado Savić koji je posjetio ovu firmu. Savić je posjetio gradilište nove hale površine 1.480 metara kvadratnih i izrazio zadovoljstvo što “Enterijer Kojić”, koji se bavi proizvodnjom vrata, prozora, spavaćih soba, kuhinja, plakara, ogradica, stepeništa, stolova i stolica, širi kapacitete.

  1. Banjalučka pivara potonula u gubitak

Banjalučka pivara ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto gubitak od 1,1 milion maraka. U prvoj polovini godine obim prodaje je pao za 6 posto na 210 hiljada hektolitara, dok je neto prihod od prodaje pao za 7 posto na 19,9 miliona KM.

  1. Egipat glavna destinacija za oružje iz BiH

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine izvezla oružja i municije u vrijednosti od 88 miliona KM. Na prvo mjesto izvoznih tržišta izbio je Egipat u koji smo izvezli ove robe u vrijednosti od 29.548.300 KM.

  1. Željezara Ilijaš instalirala novu proizvodnu liniju

Željezara Ilijaš u protekom je periodu investirala više od milion eura u instalaciju nove ljevačke linije i unapređenje tehnološkog parka. U toku su završni radovi, a početak proizvodnje planiran je za decembar 2019. godine.

„Radi se o uvođenju horizontalne linije Disamatic kojom ćemo značajno povećati  kapacitete  i proširiti proizvodni asortiman,“ izjavili su iz menadžmenta  Željezare Ilijaš, te dodali kako je zahvaljujući ovoj investiciji u narednom periodu planirano dodatno zapošljavanje i unapređenje poslovanja.

  1. Smanjen izvoz, povećan uvoz

U prvoj polovini godine izvoz iz BiH je iznosio 5 milijardi i 829 miliona KM, što je za 0,1 % manje nego u istom periodu lani. Istovremeno, uvoz je bio 9 milijardi i 779 miliona KM, što je za 4,5 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

  1. Ko će raditi: BiH mami investitore a radna snaga odlazi

Svake godine raste broj ljudi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom i sigurnijom egzistencijom. Kako će se to odraziti na bh. ekonomiju, zadržavanje postojećih i privlačenje novih investicija, za BiznisInfo govore načelnik opštine Derventa, predsjednik Vijeća stranih investitora te predstavnici FIPA-e i kompanije Smiljevac prom.

  1. Sejari želi preuzeti Centrotrans za 3 miliona KM

Kompanija Sejari d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines. Sejari je najveći pojedinačni, ali manjinski vlasnik Centrotrans-Eurolinesa sa 47,6 posto dionica.

Kada bi svi dioničari prihvatili ponudu, Sejari bi preuzeo kompaniju za nešto manje od 3 miliona KM. Direktor i suvlasnik kompanije Centrotrans-Eurolines Safudin Čengić kazao je da nema namjeru prodati  svoje dionice u ovoj kompaniji. Čengić je drugi najveći dioničar firme sa 18,7 posto vlasništva.