Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Domaće kompanije nižu uspjehe, naročito u maloprodaji i proizvodnji namještaja. Istovremeno, nekoliko stranih investitora povećava ulaganja i otvara nova radna. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Amerikanci kupili Pink BiH

Željko Mitrović je potvrdio da je prodao Pinkove televizije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini američkom fondu KKR koji je vlasnik televizije N1.

  1. Italijani u Banjaluci zaposlili 70 ljudi

Nakon više godina zastoja ponovo je pokrenuta proizvodnja obuće u naselju Bronzani Majdan u Banjaluci. Pogon zapošljava 70 radnika, a plan je da u narednih pola godine radno mjesto dobije oko 200 ljudi. Riječ je o nekadašnjem pogonu bivše fabrike obuće “Bosna” gdje je proizvodnju pokrenuo italijanski partner.

  1. Nova investicija u Ilijašu

Kompanija AMA ADRIATIC Ilijaš u narednih godinu dana planira širenje i gradnju novog poslovnog objekta veličine 2.100 m² i zapošljavanje od 50-60 novih radnika. U pitanju je bosansko-italijanska kompanija koja je osnovana 2008. godine. AMA u Bosni i Hercegovini se bavi proizvodnjom sjedišta za radne mašine, hidrauličnih cilindara, a od 2013. godine je započela proizvodnju kablova za mehanizaciju.

  1. Prevent će tužiti Volkswagen

Spor između Volkswagena i Prevent grupe mogao bi uskoro eskalirati. Kako izvještava njemački Handelsblatt, Prevent priprema tužbu vrijednu milijarde eura protiv njemačkog giganta. Nezvanično spominje se iznos od dvije milijarde eura.

  1. Veliki rast prihoda firme MS&Wood

Kompanija MS&Wood, jedan od lidera u BiH kada je riječ o proizvodnji namještaja, lani je ostvarila poslovne prihode od oko 33,6 miliona maraka, za razliku od oko 25,5 miliona godinu ranije, piše BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja kompanije.

Sarajevo Business Forum

  1. Stolice iz Turbeta idu širom svijeta

Firma Luxor XL, čiji se proizvodni pogon nalazi u Turbetu nadomak Travnika, specijalizirana je za proizvodnju stolica. Svoje proizvode izvoze u 15 zemalja EU a pored toga i izvoze i za Veliku Britaniju i Kanadu, te uskoro očekuju i izvoz i za SAD.

  1. Pala dobit BH Telecoma

Kompanija BH Telecom lani je doživjela pad prihoda i dobiti u odnosu na 2016, vidi se iz finansijskog izvještaja. Poslovni prihodi kompanije prošle godine su iznosili 499 miliona maraka, dok su godinu ranije bili oko 524 miliona. Čista zarada, odnosno neto dobit perioda prošle godine je spala na 63,1 milion KM, sa 92,2 miliona godinu ranije.

  1. Pronađen partner za zenički Cimos

Bivši pogoni TMD Casting Cimos u Poslovnoj zoni u narednih tridesetak dana ponovo će oživjeti. Kako je saopšteno iz Gradske uprave Zenica, pronađen je strateški partner koji je danas potvrdio ranije iskazane namjere da u Zenici nastavi sa proizvodnjom odlivaka od sivog liva, odlivaka iz nodularnog i legiranog nodularnog liva ali i da proširi asortiman proizvoda.

  1. Najuspješniji Sarajevo Business Forum 

Deveti Sarajevo Business Forum ove godine okupio je najveći broj učesnika do sada. Više od 1.800 učesnika i 250 projekata je prezentirano na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope.

  1. Bingo lider na tržištu

Kompanija Bingo ne samo da je lider maloprodaje u BiH već sama ima veći udio na tržištu nego drugi i treći konkurent zajedno. Bingo je u 2017. godini držao 17 posto udjela na tržištu, drugorangirani Konzum 11 posto, a treći je Mercator sa 5 posto udjela. Ovo se, između ostalog, navodi u godišnjem izvještaju o poslovanju kompanije Mercator koji je objavljen na Ljubljanskoj berzi.