Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji proizvođač municije otvara novi pogon, koju tvornicu je kupio tuzlanski Bingo, ko otvara tržni centar u Kalesiji a ko gradi salon automobila u Sarajevu, koja bh. firma je dobila posao u Sloveniji a koju kompaniju je zvanično preuzeo Mtel… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Gradi se novi Peugeot centar u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme se bilježi rast prodaje vozila Peugeot, a uskoro će glavni grad dobiti i novi moderni salon ove popularne marke automobila. Izgradnja objekta je nedavno počela.

– Na lokaciji stupske petlje će biti Peugeot prodajno-servisni centar, projektovan i izgrađen po zadnjim standardima marke, te će biti jedan od najmodernijih objekata marke Peugeot u regiji – kazao je za BiznisInfo Danijel Despotović, direktor kompanije AC BLOK koja je Peugeotov koncesionar.

  1. Belamionix otvara novi tržni centar

Kompanija Belamionix iz Brčkog najavila je otvaranje novog tržnog centra, i to u Kalesiji. Belamionix je jedan od većih domaćih trgovinskih lanaca koji zapošljava 1.000 ljudi. Njihovi objekti uglavnom se nalaze u sjeveroistočnoj Bosni, odnosno tuzlanskoj regiji, te u Krajini.

  1. MojMarket traži ulazi najveći šoping centar u BiH

Lanac MojMarket, koji je dio kompanije Tropic maloprodaja, najavio je da uskoro otvara moderno opremljen market u Banjaluci. Market će se nalaziti u „Delta Planetu“ čije je otvaranja najavljeno za mart i koji će biti najveći u šoping centar u BiH. MojMarket je raspisao oglas za prijem 45 radnika.

  1. Mtel kupio Telrad Net

Kompanija Mtel a.d. Banja Luka postala je 100% vlasnik kompanije Telrad Net d.o.o. Bijeljina. Ovu informaciju Mtel je objavio na stranici Banjalučke Berze. Ovim je okončana transakcija vezana za prenos vlasništva.

  1. Euroasfaltu novi posao u Sloveniji

Bh. kompanija Euroasfalt i slovenska firma CP Ptuj dobit će posao rušenja i preuređenja naplatnih stanica u Sloveniji, što je ugovor vrijedan 8,69 miliona eura bez PDV-a. Riječ je o naplatnim stanicama Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško i Slovenske Konjice.

  1. Uspješna investicija u Sanskom Mostu

Poduzetnik Ajdin Karabeg, sa adresom stanovanja u Austriji odlučio je još 2011. godine osnovati firmu Sika limarstvo d.o.o. u svom Sanskom Mostu, sa tada samo dva uposlenika. Firma trenutno zapošljava 32 radnika, a nedavno je izgradila i novi objekat. Ove godine, zbog proširenja posla, imaju potrebu za još 20 radnika.

  1. Ekonomik grupa širi proizvodnju u Srebrenici

“Ekonomik grupa” d.o.o. iz Srebrenice osnovana je 18. januara 2018. godine, a bavi se proizvodnjom građevinskih kontejnera. Pored menadžmenta firme, imaju oko 30 zaposlenih radnika. Međutim, kako se “Ekonomik grupa” bavi konkurentskim poslovima koji su traženi na tržištu, kako na području ove regije, tako i šire, već se javila potreba za proširenjem proizvodnih kapaciteta i povećanjem broja radnika.

  1. Projekt vrijedan 120 miliona KM u USK

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i “Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb potpisali su Sporazum o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana na lokalitetu k.o. Teočak u Bihaću. Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

  1. Bingo kupio fabriku stolica

Kompanija Bingo “uslovno” je kupila fabriku stolica koja je dio imovine nekadašnjeg giganta Konjuh Živinice. „Bingo“ je fabriku kupio na javnom nadmetanju 11. februara za 1,6 miliona KM. Kupovina je “uslovna” jer se još čeka saglasnost povjeritelja – Razvojne banke FBiH.

  1. Igman traži 72 radnika za novi pogon

Preduzeće „Igman“ Konjic, najveća domaća kompanija za proizvodnju municije, raspisala je oglas za prijem 72 nova radnika. Ovaj oglas dolazi nakon što smo nedavno objavili da se Igman sprema za otvaranje novog pogona. Pogon će, kako je ranije najavljeno, trebao biti zvanično otovren u martu. Riječ je o pogonu za proizvodnju pištoljske municije.