Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Prethodnu sedmicu obilježilo je nekoliko velikih akvizicija u BiH. Osim toga, stigli su podaci o tome ko su najveći izvoznici iz BiH te koje kompanije otvaraju najviše novih radnih mjesta. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Srbijanske kompanije žele poslovati u BiH

Velike srbijanske kompanije koje učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru žele da prošire poslovanje u BiH, pronađu poslovne partnere i povećaju investicije.

  1. Prevent najveći izvoznik

Prevent Grupacija prošle godine je ostvarila ukupan izvoz od preko pola milijarde maraka. Ukupan izvoz koji su sve članice Prevent Grupacije u BiH konsolidovano ostvarile u 2017. je 259 miliona eura. Ovi podaci pokazuju da je Prevent Grupacija najveći izvoznik u BiH.

  1. Njemački giganti traže dobavljače u BiH

Ostalo je još samo nekoliko dana da se zainteresovane bh. kompanije prijave za konferenciju „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“. Bh. kompanije lani su postigle veliki uspjeh, kada je 5 njih bilo u Top 7. Za konferenciju su se ove godine prijavile 73 njemačke kompanije, a među njima su neke od najvećih kompanija u Njemačkoj ali i na svijetu.

  1. Uspješna godina za Fabriku cementa Lukavac

Fabrika cementa Lukavac prošle godine je ostvarila poslovne prihode od 62,1 milion KM, što je povećenje u odnosu na 60,8 miliona iz prethodne godine. Fabrika cementa je nastavila s uspješnim finansijskim poslovanjem i ostvarila je dobit od 12,3 miliona KM, slično kao 12,7 godinu ranije.

  1. Greiner aerospace povećava broj zaposlenih

Firma Greiner aerospace d.o.o. počela je s radom jos 2016., baveći se proizvodnjom presvlaka za sjedišta aviona za koje samostalno kroje materijale i kožu kao i pripremom spužve te materijala protiv gorivosti sjedišta. Broj uposlenih porastao je s početnih 74 na 193 koliko u ovome trenutku firma broji, rečeno je za BiznisInfo iz ove kompanije koja ima fabriku u Žepču.

Pivara Tuzla

  1. Dioničari Komara ne daju dionice Knaufu

Dioničari kompanije Komar – Tvornica gipsa Donji Vakuf rekli su da neće prodati svoje dionice Knaufu dok ne vide kakve su namjere njegačkog giganta. Knauf je nedavno stekao 20 posto dionica Komara i pretpostavlja se da će krenuti u puno preuzimanje tvornice.

  1. Prevent i Bingo šampioni zapošljavanja

U protekle tri godine najviše novog zapošljavanja je bilo u općinama Tešanj i Ilidža te gradu Zenici koji od 2015. imaju po više od 2.000 novozaposlenih. Kada je riječ o kompanijama, više od 2.000 novozaposlenih imaju ASA Prevent i Bingo, koji su daleko ispred konkurencije.

  1. Velika investicija farme Spreča

Farma Spreča u narednih pet godina na područje Kalesije planira uložiti oko 38,5 miliona KM, a radit će se nova farma za 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja.

  1. EMKA preuzima firmu Bekto Precisa

Njemačka kompanija EMKA Beschlagteile GmbH&CO preuzima kompaniju Bekto Precisa d.o.o. iz Goražda. Prodajom vlasničkih udjela, Bekto Precisa će postati članica EMKA Grupacije. Sporazum o uvjetima preuzimanja potpisan je u sjedištu Vlade Federacije BiH.

  1. Bingo kupuje Pivaru Tuzla

Konkurencijsko vijeće BiH zaprimilo je prijavu koncentracije kompanija Bingo d.o.o. export-import Tuzla i RK Invest. RK Invest je vlasnik Pivare Tuzla, koja će na ovaj način preći u vlasništvo Binga.