Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bh. kompanije rade za najveće svjetske proizvođače automobila, među kojima su Aston Martin, Jaguar, Volvo… Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Najveća investicija u Novom Gradu ove godine

Na mjestu nekadašnjeg hotela Sarajevo u općini Novi Grad uskoro će biti otvoren novi hotelski brend Ibis Styles, čime će biti obogaćena hotelsko – turistička ponuda u glavnom gradu BiH. Hotel Ibis Styles Sarajevo, dio je jedne od najvećih svjetskih grupacija AccorHotels, a sredinom novembra otvorit će svoja vrata prvim posjetiocima Sarajeva i domaćim gostima. Kupovina i dogradnja hotela u vrijednosti od 30 miliona KM najveća je investicija u općini Novi Grad u ovoj godini.

  1. Ryanair počeo s letovima iz BiH

Na banjalučki aerodrom sletio je prvi avion kompanije “Ryanair”, koji je letio iz Stokholma. Avion je dočekan vodenim topovima. “Ryanair” ja najveća evropska niskotarifna aviokompanija, koja je ovim zvanično uspostavila letove iz BiH, odnosno Banjaluke.

  1. Krah izvoza iz BiH u Tursku

U septembru je došlo do kraha izvoza iz Bosne i Hercegovine u Tursku. Jedan od razloga je svakako drastičan pad vijednosti turske lire koja je pala za čak 40 posto od početka godine. Izvoz iz BiH u Tursku je u septembru prošle godine iznosio 39,8 miliona maraka, a u septembru ove godine samo 16,5 miliona maraka. To znači da je došlo do pada od čak 58 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

  1. U Derventi proizvode dijelove za robote

Od 2008. godine njemački „Tehpro CNC“ kod Dervente proizvodi dijelove za robote koji provode završne radove u autoindustriji. Počeli su od mini-fabrike sa četiri radnika u Ceranima, a danas, uz pogon u Osinji koji zapošljava 50, i još jedan u Derventi, imaju 160 ukupno zaposlenih. To je razvojni put njemačke firme „Tehpro CNC“, koja više od decenije u Derventi proizvodi dijelove za autoindustriju koji obilaze svijet.

  1. Ugrožen opstanak bh. pivara

U posljednje vrijeme uočen je ogroman pad uvoznih cijena piva iz zemalja okruženja. Prosječna cijena piva po hektolitru iz Srbije u prvih osam mjeseci 2018. godine iznosila je 51 KM (što je manje za 53,39% u odnosu na isti period 2013.) To je dovelo u pitanje opstanak pivara u BiH.

Aston Martin: Dijelovi proizvedeni u Srebrenici i Goraždu

  1. Bingo gradi tržni centar i farmu u Kalesiji

Kompanija Bingo gradit će tržni centar na Međašu, u Kalesiji, gdje bi za početak bilo zaposleno više od 50 osoba. Bingo ima u planu širenje i na istočni dio općine gdje je planirana izgradnja farmi gdje će posao dobiti osobe iz Kalesije.

  1. Za otvaranje firme u BiH treba 81 dan

Za počinjanje biznisa, odnosno otvaranje privatne firme u Bosni i Hercegovini, treba ni manje ni više nego 81 dan i čak 13 različitih procedura, prema najnovijim podacima. Ovo je jedan od razloga zbog čega je BiH nekonkurentna u odnosu na ostale zemlje kada je riječ o investicijama. Po ovom parametru BiH je 183. država na svijetu, od ukupno 190. Poređenja radi, na Novom Zelandu se kompanija može otvoriti za samo pola dana, po čemu je ova država najbolja na svijetu.

  1. Alternativa izvozi u Hong Kong

Sarajevska kompanija Alternativa za kupca u Hong Kongu ugovorila je isporuku termoizolacionih poliuretanskih panela u količini od 25.000 m2, a prve količine otpremljene su 25. oktobra.

– Iako smo ove godine premašili sva naša izvozna očekivanja, iduće godine očekujemo naredni drastičan porast izvoza. Prvenstveno ciljamo na zemlje zapadne Evrope. Raduje nas da su renomirani svjetski kupci u potpunosti prepoznali kvalitet naših panela, što nam daje za pravo da očekujemo još bolje rezultate – naveli su iz ove kompanije.

  1. Novi dokazi o zlatu u Varešu

Kompanija Adriatic Metals nastavila je sa istraživanjem dragocjenih metala u Varešu i došla do najboljih rezultata do sada. Posljednji rezultati na presjeku od 24 metra pokazuju 8,6 grama zlata po toni (g/t), i 332 g/t srebra iz rupe od 226 metara. Riječ je o izuzetnoj gustini dragocjenih metala.

  1. Prevent radi za Aston Martin, Volvo, Jaguar…

Prevent Components u prva tri kvartala ove godine značajno je proširio proizvodne kapacitete i ostvario nova tržišta. Proširena je saradnja sa poznatim svjetskim brendom premium vozila Aston Martin. Radi se o prozvodnji plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila.

Prevent Components je u proteklom periodu pokrenuo i nove projekte za brendove kao što su Volvo, Land Rover i Jaguar, gdje se pozicionirao kao pouzdan i kvalitetan dobavljač plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila. Uvođenjem novih projekata planirano je i dodatno zapošljvanje.

Prevent Components djeluje na dvije lokacije, Srebrenica i Goražde.