Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Domaće kompanije nastavljaju s investicijama i akvizicijama i to ne samo u BiH, već i u susjednim državama – Hrvatskoj i Srbiji. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.  

  1. Vlasnik Violete kupuje hotel u Hrvatskoj

Tri ponude pristigle su u hrvatsko Ministarstvo državne imovine za kupovinu bivšeg vojnog hotela Hrvatska u Baškoj Vodi, a najviše je ponudio Petar Ćorluka, vlasnik hrvatske firme Marea Alta i bosanskohercegovačke Violete. Ćorlukina firma Marea Alta ponudila je iznos od 12 miliona KM za ovaj hotel.

  1. RyanAir leti s Banjalučkog aerodroma

U utorak, 30. oktobra će krenuti prvi letovi kompanije RyanAir sa banjalučkog aerodroma. Letovi će, u prvoj fazi, biti organizovani za Stokholm, Brisel i Memingen. Letovi za ove tri destinacije već od naredne sedmice biće organizovani dva puta sedmično.

  1. Novi igrač na maloprodajnom tržištu FBiH

U Kaknju je otvoren supermarket kompanije Crvena jabuka, čime je ovaj trgovinski lanac zvanično, na velika vrata, ušao na maloprodajno tržište Federacije BiH. Ono što ovu firmu čini ozbiljnim igračem je činjenica da su njeni osnivači zapravo vlasnici najvećeg trgovačkog lanca u Republici Srpskoj – Tropica.

  1. TMD gradi fabriku u Hrvatskoj

TMD Group, gradačačka firma koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, odučila je proširiti poslovanje i na Hrvatsku. Investicija TMD-a koja se procjenjuje na 12 miliona eura počela je registracijom firme TMD Logistic u slavonskoj općini Babina Greda 2016. godine i kupnjom zemljišta u poslovnoj zoni. U saradnji sa njemačkim partnerima, na toj lokaciji TMD Logistic će sagraditi proizvodni pogon i logistički centar. Kako je za BiznisInfo potvrdio direktor Adem Hanić, izgradnja pogona počeće sljedeće godine.

  1. Bingo nastavlja sa širenjem

Uz prisustvo nekoliko hiljada kupaca, pomoćnik općinskog načelnika Remzo Šogolj i predstavnici kompanije Bingo svečano su otvorili hipermarket u Zavidovićima. Hipermarket Bingo u svom sastavu ima širok asortiman prehrane, neprehrane, tekstila, tehnike, kućnog tekstila i posuđa. Ovo je 192. trgovina najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca.

Firma Termal u Loparama: Proizvodnja za evropsko tržište

  1. Prevent povećao udio u Željezari Ilijaš

Prevent Fad povećao je vlasnički udio u Željezari Ilijaš na 86,8 posto, sa ranijih oko 67 posto dionica. Prevent je ranije kupio većinski paket u posrnulom preduzeću, investirao velika sredstva i na taj način oživio ovu kompaniju, a nedavno je, primjera radi, dogovorena saradnja i s velikim Electroluxom.

  1. Krenula proizvodnja u „Lasti“

U Tvornici keksa i vafla ”Lasta” Čapljina ponovo je krenula proizvodnja slastica. Radnici su prije nekoliko dana ”sjeli za strojeve”, a proizvodnja je krenula punim obimom. Detaljnih informacija o količini proizvodnje i planovima za budućnost još nema, kao ni detalja o tome kakav je trenutno status ”Laste”.

  1. ASA Grupacija kupila firmu u Srbiji

ASA Grupacija je ove sedmice akvizirala kompaniju Žitoprodukt iz Bačke Palanke (Srbija). Ova akvizicija predstavlja iskorak u daljem poslovanju Grupacije, te daje dobru osnovu za nastavak širenja u segmentu trgovine berzanskom robom.

  1. Prva žrtva egzodusa: Firma zatvorena zbog odlaska radnika

Nažalost, ima i negativnih vijesti. Štamparija “Europress studio”, nekada uspješno banjalučko preduzeće, zatvorena je prije dvije sedmice zbog odlaska radnika na rad u inostranstvo. Firma je zatvorena nakon devet godina poslovanja. „Zatvorili smo štampariju jer nije više bilo radnika stručnih da rade. Oni koji su bili, otišli su u zapadne zemlje. Izvađen je zdrav zub, i 9 godina ulaganja ode niz vodu“, objavio je radnik štamparije Igor Kremenović.

  1. Kalesijci oživjeli giganta u Loparama

Fabrika radijatora (Termal) u Loparama, koja je uspješno privatizirana prije godinu, sa stotinjak zaposlenih, zaokružila je proces proizvodnje u četiri značajna sektora, kaže Mahir Hamzić, direktor fabrike. Ističe da ova fabrika trenutno proizvodi kotlove za grijanje, rezervoare za gorivo, radijatore i pelet. Proizvodnja je pokrenuta nakon desetogodišnjeg stečaja u firmi Termal iz Lopara zahvaljujući kompaniji „Lafat Komerc“ iz Kalesije, a u postrojenja je dosad investirano oko 5 miliona KM.