Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Tekstilna, namjenska i slične industrije i dalje predvode razvoj bh. ekonomije, ali bi otkrića vrijednih metala mogla izazvati pravu „zlatnu groznicu“. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Firma iz Trebinja šije za Francuze

U tekstilnom pogonu “Trebinjka” u Trebinju oko 80 radnica već četiri i po mjeseca šije kapute za poznatu francusku firmu “Karol”, a očekuju da će do kraja oktobra isporučiti sve ugovorene komade. Vlasnik i direktor “Trebinjke” Nebojša Preković rekao je Srni da imaju dovoljno posla i da redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima. Trenutno traže još 20 radnika.

  1. Narednih mjeseci prodaja Mercatorovih objekata u BiH

Beogradska kancelarija američkog savjetnika za nekretnine – CBRE, koja je uspješno savjetovala Mercator u procesu prodaje 10 tržnih centara u Sloveniji, najavila je da će taj proces u BIH biti okončan u narednih nekoliko mjeseci. Riječ je o procesu „prodaj pa zakupi“, s obzirom da će Mercator zakupiti dijelove svakog centra kojeg je prodao za poslovanje svojih supermarketa. Po istom modelu je najavljena i prodaja najvećih Mercatorovih tržnih cenata u BiH.

  1. Federacija se zadužila po negativnoj stopi

Federacija Bosne i Hercegovine ove sedmice se zadužila aukcijom trezorskih zapisa za oko 20 miliona maraka. Zanimljivo je da je na ovoj aukciji postignuta negativna kamatna stopa od minus 0,105 posto, što drugim riječima znači da Federacije ne samo da neće platiti kamatu na novac koji je danas dobila, već će, naprotiv, na tom novcu čak zaraditi. 

  1. Mladi u BiH mogu steći iskustvo u njemačkim kompanijama

Studenti ili oni koji su okončali studij, mogu se prijaviti za stipendiju koja će im omogućiti da steknu radno iskustvo u Njemačkoj. Riječ je o programu koji obuhvata širok spektar profesija a koji će uspješnim kandidatima omogućiti da tri do šest mjeseci rade u uspješnim njemačkim kompanijama. Program je podržala i Vlada Njemačke.

  1. Mlada poduzetnica oduševila javnost

Mlada Monika Macan oduševila je bh. javnost svojim poduzetničkim duhom. Ona je iz Italije, zajedno sa sestrom, preselila u Bosnu i Hercegovinu. Početak nije bio lak no danas je vlasnica preduzeća koje se bavi preradom drveta i iz ničega je napravila svoju firmu.

Nalazišta dragocjenih metala u Varešu

  1. Nova proizvoda linija u TRB-u

Rukovodstvo Tehničkog remonta Bratunac predstavilo je delegaciji Namibije novu liniju za proizvodnju municije koju su usvojili i instalisali vlastitim znanjem i sredstvima. Generalni direktor Tehničkog remonta Bratunac Slavenko Ristić rekao je novinarima da je riječ o najprofitabilnijoj proizvodnoj liniji, a da su tehnologiju usvojili stručnjaci ovog preduzeća.

  1. Robot traži radnike za novi centar

Domaći trgovinski lanac Robot raspisao je konkurs za prijem 54 radnika za svoj novi objekat koji se uskoro otvara u Brezi. Riječ o o investiciji od oko pet miliona KM.

  1. BiH nazadovala na listi WEF-a

Bosna i Hercegovina nalazi se na 91. mjestu od 140 svjetskih privreda Globalne liste konkurentnosti za 2018. godinu sa ocjenom od 54,2. Riječ je o podacima iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti 2018.-2019. Svjetskog privrednog foruma (WEF) koji je objavljen ove sedmice. Bosna i Hercegovina je nazadovala za jednu poziciju u odnosu na prethodnu godinu i najlošije je rangirana evropska zemlja sa liste.

  1. Na Berzu po novac za autoputeve

Autoceste Federacije će se zadužiti putem Sarajevske berze za 100 miliona KM kako bi osigurale dodani novac za izgradnju saobraćajnica. Autoceste će u dvije aukcije krajem ove godine emitovati obveznice u ukupnoj vrijednosti od 100 miliona maraka.

  1. Zlatna groznica: Nova otkrića u Varešu

Kompanija Adriatic Metals je objavila da je otkrila novo „spektakularno“ nalazište dragocjenih metala u centralnom dijelu BiH. Inače, ova kompanija posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš.