Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Zapadne kompanije sele proizvodnju u BiH, a sve više bh. firmi radi za svjetske gigante. Stoga nije čudo što BiH prvi put bilježi suficit u trgovini s Njemačkom. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti protekle sedmice kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Prvi put suficit s Njemačkom

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put ima trgovinski suficit s Njemačkom, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema tim podacima, BiH je u prva dva mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robe u vrijednosti od 280.209.392 KM, dok je iz Njemačke u BiH uvezeno robe u vrijednosti od 272.424.579 KM.

  1. Giganti sele proizvodnju na Balkan

Velike svjetske kompanije sele svoju proizvodnju iz istočnoevropskih država (poput Češke, Slovačke, Poljske, Estonije…) u zemlje gdje je jeftinija radna snaga, piše američki Bloomberg. Iako se u Bloombergovom tekstu ne spominje Bosna i Hercegovina, jasno je da ovaj trend zahvata i našu zemlju.

  1. Končar i Euroasfalt preuzimaju Vranduk

Hrvatski Končar i bh. firma Euroasfalt nastavit će s izgradnjom hidroelektrane Vranduk kod Zenice čija je ukupna vrijednost 114 miliona KM. Ovaj hrvatsko-bosanski konzorcij zamijenit će austrijski Strabag koji je prošle godine od Elektroprivrede BiH zatražio raskid ugovora nezadovoljan finansijskim uslovima.

  1. Tehnički remont pripaja paljansku firmu

Tehnički remont Bratunac (TRB) pripojit će sebi preduzeće “Macrohard Mechanik” iz Pala koje se bavi proizvodnjom mašina za humano deminiranje, i na taj način ojačati svoj poslovni portfolio. TRB, uključujući poslovne jedinice u Bijeljini i Banjaluci, trenutno zapošljava oko 200 ljudi.

  1. Pobjeda-Rudet povećala prihode

Goraždanska kompanija Pobjeda-Rudet, koja se bavi proizvodnjom eksploziva povećala je lani prihode na oko 15,7 miliona KM, sa 12,7 miliona godinu ranije. Firma je ostvarila neto dobit od oko 2,7 miliona maraka, oko dvostruko više nego godinu ranije kada je dobit iznosila 1,3 miliona.

Prevent nastavlja saradnju s BMW-om

  1. Odlična godina za Tvornicu cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj prošle godine je znatno povećala prihode na 70,2 miliona KM. To je za oko 8 miliona više nego godinu ranije kada su prihodi bili 62,3 miliona. Firma je ostvarila neto dobit od oko 15,9 miliona maraka. Osim toga, ove godine kompanija dobija nove silose za još veću proizvodnju.

  1. Njemački div želi ulagati u Kalesiju

Direktor njemačke kompanije “Forschner” Zdenek Zamanek i vlasnik kompanije Publicum Mustafa Štukan održali su radni sastanak sa predstavnicima Općine Kalesija i Vlade Tuzlanskog kantona. Firma “Forschner” izrazila je želju za ulaganje na područje ove općine gdje bi gradili firmu za proizvodnju kablova za automobilsku industriju. Kako je navedeno, za početak bi trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.

  1. Milionske investicije u Tešnju

Kompanija Alpina-Bromy iz Tešnja najavila je da će u narednom periodu u nove proizvodne programe investirati oko 2 miliona KM i time obezbijediti novih 150 radnih mjesta.

  1. Sjedišta iz Žepča za avione

Kompanija Greiner Aerospace od prošle godine uspješno posluje u BiH. Firma ima pogon u Žepču, a pravi jastuke i presvlake za avione i u tome su jedan od globalnih lidera. Među desetinama njihovih klijenata nalaze se British Airways, Austrian Airlines, Turkish Airlines, US Airways i mnogi drugi.

  1. Preventu veliki ugovor s BMW-om

Prevent Grupacija u BiH potpisala je novi ugovor sa kupcem BMW AG te na taj način osigurala proširenje uspješne saradnje sa ovim renomiranim proizvođačem premium vozila. Radi se o novom ugovoru u segmentu autopresvlaka za prvu ugradnju sjedišta BMW serija 1 i 3.