Kakanj cement dobija nove silose za još veću proizvodnju

0

Tvornica cementa Kakanj u 2017. je započela dva važna projekta koji će se realizirati tokom 2018. godine. Riječ je o izgradnji novih silosa cementa koji će pokrenuti proizvodnju i prodaju novih tipova cementa što će kompaniji osigurati bolju poziciju na domaćem i regionalnom tržištu, a samim tim dovesti i do povećanja obima prodaje cementa, piše BiznisInfo.  

Osim toga, počinju s modifikacijom postrojenja za upotrebu RDF-a, vrste alternativnih goriva, čime doprinose globalnom smanjenju CO2 emisija i prave proizvod koji je mnogostruko više ekološki prihvatljiv.

Za 2017. godinu može se reći da je bila godina s mnogo izazova i turbulencija, dok političko okruženje, kao i prethodnih godina, nije bilo posebno stimulirajuće s aspekta stabilnosti jer je nedostajao napredak u provedbi neophodnih reformi na putu ka članstvu u EU – rekao je direktor kompanije Kakanj Cement Branimir Muidža u komentaru uz godišnji izvještaj o poslovanju.

Što se tiče ekonomske situacije, bh. ekonomija u 2017. godini je rasla manjom stopom nego što je bilo očekivano i predviđeno. U 2017. godini, prema dostupnim pokazateljima, građevinski sektor nije bilježio značajniji oporavak u odnosu na prethodnu godinu, a razlog su kašnjenja u gradnji na velikim infrastrukturnim projektima na Koridoru 5C i elektroenergetskim projektima koji se najavljuju u posljednjih nekoliko godina.

Pa ipak, obje naše poslovne linije kako u BiH tako i u Hrvatskoj ostvarile su i ove godine pozitivne i uspješne rezultate, što pokazuje da se naš poslovni model pokazao otpornim na različite vrste izazova, te stabilnim izvorom novih vrijednosti za naše dioničare, naše partnere i kolege – naveo je Muidža.

Tvornica cementa Kakanj na tržištu Bosne i Hercegovine u 2017. godini ostvarila je povećanje prodaje za oko 12 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iz BiH na tržište EU povećan za 15%.

U prethodnoj godini otvorili su i novi cementni terminal u Tešnju. Na ovaj način omogućavaju jednoj od najjačih poduzetničkih zona dalji intenzivni razvoj saobraćajne, komunalne i poslovno-stambene infrastrukture kroz brz pristup „sivom zlatu“.

I naše betonare, u BiH i Hrvatskoj, bilježe značajno povećanje rezultata. Investiranjem u proširenje djelatnosti u BiH tokom 2016. rezultiralo je u povećanju mogućnosti isporuke betona u kontinuitetu te prisutnosti našeg brenda u svim velikim urbanim centrima, što nam donosi važne reference za buduće projekte – naveo je Muidža.  

Kompanija nastavlja ciklus petogodišnjeg ulaganja od 20 milion KM u periodu od 2013. do 2018. Do sada je investirali 14,3 miliona KM u unapređenje proizvodnje, zaštite okoliša, i poslovanja u cjelini.

BiznisInfo