Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Odlazak iz BiH postaje sve lakši jer evropske zemlje olakašavaju procedure za dovođenje stranih radnika. Istovremeno, u BiH je ove sedmice otvoreno nekoliko proizvodnih pogona. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Pokrenuta proizvodnja u Jajcu

U Jajcu je otvoren proizvodni pogon Tex-Designa, novootvorenog preduzeća koje se bavi šivenjem radne opreme. Firma trenutno upošljava 12 radnica sa tendencijom da se ovaj broj vremenom poveća. Osnivač preduzeća i inicijator proizvodnje je doc.dr.sc. Samir Pačavar, tekstilni inžinjer. Osnovni program proizvodnje su radni mantili, jakne, odijela za sve vidove proizvodnje, a posebno medicinski program.

  1. Otvorena fabrika na Palama

U industrijskoj zoni “Famos-Koranotvorena je mini-fabrika za proizvodnju LED rasvjete. U fabrici će biti zaposleno tridesetak radnika a vlasnik kompanije “Vajs lajt” iz Beograda Ivan Vajs rekao je da će firma u narednoj godini zaposliti još ljudi.

  1. Firmi iz Živinica ugovor u Njemačkoj

Tvornica za izradu tapaciranog namještaja “Kavgico“ iz Živinica sklopila je posredstvom kompanije “Avdić group“ iz Tuzle, ugovor o izvozu na njemačko tržište proizvoda u vrijednosti 6 miliona maraka. Nakon raspada “Konjuha“ iz Živinica, nekadašnjeg giganta industrije namještaja bivše zajedničke države, obnova proizvodnje krenula je u nekoliko specijaliziranih tvornica, među kojima se posebno ističe “Kavgico“.

  1. Kinezima koncezija za autoput

Vlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju kineskoj kompaniji “Šandong” za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona eura.

  1. Granoff u regionalnoj ekspanziji

Bh. modna komapanija Granoff radi na ekspanziji, odnono širi se na tržište Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Planiraju dalje širenje u regionu kroz otvaranje maloprodajnih objekata. Firma je ranije ušla na tržišta Malezije i SAD.

Pogon firme Stanić Beverages u Kreševu

  1. Italijani sele proizvodnju u BiH

Talijanski proizvođač namještaja iz regije Lombardija sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom je zainteresovan je da preseli veći dio svoje proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu. Firma je u potrazi za kupovinom 10.000 m2 zatvorenog prostora za proizvodnu halu i 50.000 m2 otvorenog prostora. Kompaniji će biti potrebno 150 do 250 radnika.

  1. Jasmin M pravi prvi bh. traktor

Kompanija “Jasmin M” iz Žepča ubrzano radi na razvoju vlastitog traktora koji bi u serijskoj proizvodnji trebao biti već naredne godine.

– Na traktoru se radi ubrzano i sljedeće godine ćemo na sajmu (ZEPS) biti sa kompletnim proizvodom, ne sa prototipom nego sa proizvodom koji će određeno vrijeme biti testiran u šumi i naravno u serijskoj proizvodnji – kazao je direktor Jasmin Malićbegović.

  1. Telekom Srpske kupuje Blicnet

Telekom Slovenije potpisao je ugovor s Telekomunikacije Republike Srpske o prodaji 100% udjela u firmi Blicnet doo Banja Luka. Ugovorne stranke planiraju da okončaju proces preuzimanja do kraja 2018. godine, nakon ispunjenja svih uslova navedenih u ugovoru o prodaji.

  1. Njemačka otvara tržište rada

Koalicione stranke u Njemačkoj saglasile su se u vezi s novim zakonom o imigraciji, kako bi privukle veći broj obučenih radnika iz država koje nisu u EU. Kada ovaj zakon stupi na snagu, olakašt će se i državljanima BiH da dobiju posao u Njemačkoj. Sličnu izmjenu procedura pokrenula je i Danska.

  1. Investicija u Kreševu od 8 miliona KM

Stanić Beverages otvorio je novu modernu liniju za punjenje PET boca u tvornici u Kreševu s godišnjim maksimalnim kapacitetom do 100 miliona litara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 8 miliona maraka, a zahvaljujući novim kapacitetima Stanić Beverages će i dalje jačati izvoznu strategiju.