Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Sve više je kompanija iz BiH koje prave veliki uspjeh na međunarodnom planu. Zahvaljujući velikom znanju i napornom radu, ove firme su se uspjele nametnuti na zahtjevnim stranim tržištima. Jedna od takvih kompanija je GMC iz Usore. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Izvoz obuće pola milijarde KM

Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem avgusta, izvezla obuće u vrijednosti od skoro pola milijarde KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH. Zanimljivo je da je ubjedljivo najveća vrijednost izvoza u Italiju, u visini od 211 miliona maraka.

  1. Brend Bosnian Kingdom Clothing sve uspješniji

U Sarajevu je nedavno otvorena nova radnja, Bosancima već dobro poznatog domaćeg brenda – Bosnian Kingdom Clothing. Riječ je o mladim ljudima koji su htjeli zaraditi za džeparac kada su pokrenuli ovaj posao, ali su njihovi proizvodi postali ozbiljan brend.

  1. TTU Energetik vraća stari sjaj

Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice, na čijim temeljima je otvorena. Od januara 2017. godine, kada je novi vlasnik ušao u posjed starog giganta, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realizovan je veliki broj vrijednih projekata. Firma već ima 168 uposlenih.

  1. Kineski div otvara ured u BiH

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svjetske kontejnerske flote, u utorak 25. septembra svečano će inaugurirati svoje predstavništvo i u Sarajevu. Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na Morskom putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Shangai, Ningbo, Xingan, Qingdao, itd.

  1. Novi pogon u Prijedoru

U poslovnoj zoni “Celpak” u Prijedoru položen je kamen temeljac za izgradnju pogona mašinske industrije slovenačkog koncerna “Kolektor”, investiciju vrijednu oko tri miliona KM. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i član Uprave koncerna i direktor pogona u Laktašima Predrag Zorić potpisali su prethodno ugovor o početku izgradnje proizvodnog pogona u Prijedoru na površini od 2.750 metara kvadratnih.

Adnan Bajraktarević, GMC Usora

  1. Na Ilidži izgrađeno luksuzno naselje

Na Ilidži je izgrađeno luksuzno naselje sa 50-ak vila – Malak Resort. Kako se uvjerila naša ekipa, kuće su završene, odnosno sve su poprimile finalni izgled. Ovih dana se izvode radovi na uređenju ulice koja prolazi između dva reda vila.

  1. Sarajevo dobija savremene hotele

Sarajevo postaje sve važnija destinacija na mapi puta turista i poslovnih ljudi, pa nije čudo što glavni grad BiH dobija sve više hotela, među kojima su i oni poznatih međunarodnih brendova. Oni će zaposliti stotine radnika u narednom periodu.

  1. Tropic „napada“ tržište FBiH

Najveći maloprodajni lanac u RS, Tropic, odnosno njegovi vlasnici, spremaju prodor na tržište Federacije BiH. Vlasnici Tropica su osnovali kompaniju u Federaciji „Crvena jabuka market“ koja uskoro otvara veliki trgovački centar u Kaknju.

  1. Gradi se cesta Sarajevo – Goražde

U zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je potpisan ugovor o izvođenju prve faze radova na izgradnji brze ceste Sarajevo – Goražde. Vrijednost radova povjerenih preduzeću “Euro-Asfalt”, tokom kojih treba biti probijena glavna i servisna cijev tunela Hranjen, iznosi 81.899.883 KM, od čega je 70 miliona KM osigurano iz dobiti BH Telecoma.

  1. GMC iz Usore ima nove projekte u SAD i Italiji

Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u SAD i Italiji.

Kompanija je prije nekoliko dana raspisala oglas za prijem 60 radnika na poslovima montažera čeličnih konstrukcija (visokoregalnih skladišta) koji podrazumijevaju različite aspekte: od radova na zemlji, radova na visini, zavarivačkih radova, limarskih radova, montaže panela…

– Novi radnici su nam prvenstveno potrebni jer krećemo sa novim projektima u SAD-u i Italiji, a osim toga upućivat ćemo nove radnike na aktuelno gradilište u Engleskoj. Takođe, izvjesno je da bismo uskoro mogli početi sa radom i u drugim zemljama – pojašnjava za BiznisInfo Adnan Bajraktarević, generalni direktor kompanije.