Bh. firma radi širom svijeta: Traže još 60 radnika, kreću s novim projektima

0

Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u SAD i Italiji.

Firma je osnovana je 2012. godine i bavila se trgovinom skladišne opreme. Iz godine u godinu ostvarivali su dobre poslovne rezultate i bilježili netipičan rast i razvoj za ekonomske prilike u BiH.

Širili su poslovanje pa su prvo pokrenuli novi sektor za usluge montaže visokoregalnih automatskih skladišta (VRS) a onda su prije dvije godine pokrenuli vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija, uglavnom automatskih skladišta za limove, cijevi, šipke, zatim kontejnera za elektronički otpad i dijelova postrojenja za proizvodnju stakla.

Dok useljavaju u novu proizvodnu halu kojom će zaokružiti svoje proizvodno-skladišne kapacitete na 3.400 m2 (sa planom početka gradnje dodatnih 2.400 m2 sljedeće godine), rade na gradilištima u Meksiku, SAD-u, Rumuniji, Engleskoj i Rusiji, a izvjesni su poslovi i u drugim zemljama.

Adnan Bajraktarević

– Trenutno imamo naše radnike na gradilištu u Meksiku, gdje upravo završavamo montažu VRS za uglednu multinacionalnu kompaniju Michelin. Osim Meksika, naši radnici su trenutno locirani i u SAD-u gdje također finiširamo jedan iznimno značajan projekat koji je svojevremeno najavljivao bivši američki predsjednik Barack Obama, radi se o direktnoj stranoj investiciji od strateške važnosti za ekonomiju SAD-a. Ovom prilikom ističemo da nam je velika čast biti dio jednog takvog projekta. U toku su također i dva gradilišta u Rumuniji, te po jedno gradilište u Engleskoj i Rusiji – kaže za BiznisInfo Adnan Bajraktarević, generalni direktor kompanije.

Kuriozitet je da GMC sve poslove organizuje i koordinira iz sjedišta u Usori, što je jako kompleksan posao koji podrazumijeva međukulturalni menadžment i upotrebu savremenih alata, znanja i vještina kako bi projekti na različitim stranama svijeta, različitim govornim područjima, vremenskim zonama, političkim prilikama i tako dalje, bili uspješno vođeni.

Trenutno upošljavaju 150 radnika. Od toga u inostranstvu radi 70 montažera, a u skorije vrijeme ovaj broj će se značajno povećati kada krenu sa radom ugovoreni poslovi.

Rade u Meksiku, SAD-u, Engleskoj, Rusiji…

Naime, kompanija je prije nekoliko dana raspisala oglas za prijem 60 radnika na poslovima montažera čeličnih konstrukcija (visokoregalnih skladišta) koji podrazumijevaju različite aspekte: od radova na zemlji, radova na visini, zavarivačkih radova, limarskih radova, montaže panela…

– Ovdje je riječ o poslovima koji se odvijaju isključivo u inostranstvu, gdje naše radnike šaljemo na gradilišta koja organizujemo u potpunosti u našem aranžmanu, po osnovu Ugovora o upućivanju na rad u inostranstvo. Svi radnici upućeni na rad u inostranstvo, imaju pokrivene troškove prikupljanja neophodne dokumentacije (radne dozvole, vize, certifikati za upravljanje mašinama, obuke…), edukacije u našem trening centru, prijevoza (avionom, službenim vozilima i sl.), smještaja (obezbijeđen internet) i hrane. Novi radnici su nam prvenstveno potrebni jer krećemo sa novim projektima u SAD-u i Italiji, a osim toga upućivat ćemo nove radnike na aktuelno gradilište u Engleskoj. Takođe, izvjesno je da bismo uskoro mogli početi sa radom i u drugim zemljama – pojašnjava Bajraktarević.

Firma radi u tri segmenta: trgovina, montaža i proizvodnja

Prosječna dob uposlenih u GMC-u je 31 godina, na što su u ovoj kompaniji izuteno ponosni, uzevši u obzir da mladi u posljednje vrijeme masovno napuštaju domovinu kako bi osigurali sebi životnu egzistenciju. Radnicima nastoje pružiti što bolje uslove rada, u skladu sa mogućnostima. 

A dok nastavlja sa širenjem poslovanja u inostranstvu, GMC podstiče i investicije u Bosnu i Hercegovinu. Upravo posredstvom GMC-a realizovana je investicija italijanske Ferretto grupe koja u Usori gradi fabriku u kojoj će proizvoditi logističke sisteme, paletne regale, opremu za skladišta i softvere.

Osim toga, prošlog mjeseca GMC je zajedno sa potencijalnim investitorom kojeg trenutno zanimaju razni aspekti i mogućnosti poslovanja u BiH posjetio Općinu Zavidovići. Razgovarano je o pokretanju proizvodnje i investiciji u proizvodni pogon koji bi, prema najavama, zaposlio u početku i do 220 radnika. Iako za sada nije dostupno više detalja, Bajraktarević kaže kako će ubrzo biti u prilici da i o ovoj investiciji kažu nešto više.