Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Nekoliko nekadašnjih giganata se diglo iz pepela i ostvaruje sve bolje rezultate, dok neke nove bh. kompanije prate svjetske trendove u inovacijama ili se pak pobijaju na zahtjevno evropsko tržište. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Mladima pomoć u pokretanju biznisa

Fondacija Mozaik objavila je da će saradnja sa Švedskom razvojnom agencijom u BiH (Sida) omogućiti mladima da dobiju od 500 do 2.000 KM ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje svojih mikrobiznisa, a ukupni fond iznosi 30.000 KM.

  1. Domaća firma proizvela prvi digitalni šalter

Preduzeće “Elas metaleksport” u Banjaluci predstavilo je svoj novi proizvod – digitalni šalter, prvi uređaj te vrste u BiH koji je u potpunosti osmišljen i realizovan u ovom gradu. Digitalni šalter je uređaj za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i ostalih obrazaca, istaknuto je na prezentaciji.

  1. Bosnalijek povećao izvoz

Kompanija Bosnalijek ostvarila je u prvoj polovini godine poslovne prihode od 63,3 miliona KM, u odnosu na 52,8 iz istog perioda lani. Prihodi na stranom tržištu iznosili su 38,8 miliona, i povećani su za više od osam miliona maraka.

  1. BH Telecom gradi zgradu za 6 miliona KM

Ove sedmice je počela izgradnja nove zgrade BH Telecoma i adaptacija postojeće zgrade u Hadžiabdića mahali u Bihaću. Radovi će trajati dvije godine a poslove je dobila grupa lokalnih firmi. Vrijednost investicije je 6 miliona KM.

  1. Kosmos posluje pozitivno

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke nastavio je pozitivno poslovanje, te je u prvom polugodištu ove godine ostvario zaradu od oko 1,4 miliona maraka. “Kosmos” je bio na ivici stečaja i svakodnevno su ga potresali štrajkovi, ali se počeo oporavljati zahvaljujući restrukturiranju i sklapanju novih ugovora.

Pogon kompanije Bontex Maglaj

  1. Pretis se oporavio

Kompanija za proizvodnju oružja i municije Pretis Vogošća ostvarila je u prvom polugodištu 2018. poslovne prihode od 17,4 miliona KM. U istom periodu prošle godine prihodi su iznosili 15,9 miliona. Pretis je jedan od nekadašnjih giganata koji se posljednjih godina oporavio.

  1. Nijemci žele otvoriti pogon u Gradišci

Njemačka kompanija “Loman i Raušer” /Lohmann & Rauscher/, koja je vodeći svjetski proizvođač medicinske opreme i potrošnog medicinskog materijala, izrazila je želju da gradi proizvodni pogon u Gradišci. U prvoj fazi bi zaposlili 200, a kasnije i 700 radnika.

  1. Messer otvorio pogon od 6 miliona KM

U Sočkovcu kod Petrova pušteno je u rad novo postrojenje za proizvodnju ugljendioksida kompanije za proizvodnju gasova Messer grupa, ukupne vrijednosti šest miliona KM. Kompamija Messer novim pogonom je uvećala proizvodnju za oko 200 odsto.

  1. Kreće proizvodnja namještaja u Livnu

Braća Stanić iz Livna kupili su tvornicu koja je u ovom gradu nekad proizvodila modnu odjeću i zapošljavala 150 radnika. U pogonima koji od 2009. godine stoje zatvoreni pokrenut će proizvodnju namještaja. Za prodaju se ne boje, prioritet im je da nađu kvalitetne radnike. Da bi ih privukli, spremni su ponuditi dobre plate a ako je potrebno, radnicima će platiti i smještaj.

  1. Bontex iz Maglaja šije za Karabinjere

Kompanija Bontex iz Maglaj sa italijanskim partnerom će realizovati projekat šivenja do 50.000 komada košulja za pripadnike policije u Italiji. Karabinjeri trenutno isprobavaju udobnost tih košulja. U svojim pogonima Bontex je već šio košulje za pripadnike vojske Švicarske i Ministarstva pravosuđa Slovenije.