Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko stoji iza privatne bh. aviokompanije koja traži način da „poleti“, ko je novi vlasnik sarajevskog Hotela Grand, koja bh. firma pravi jedno od najvećih energetskih čvorišta u regiji, ko preuzima grupaciju u okviru koje posluju Konzum, Mercator i Sarajevski kiseljak…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.

  1. Velika investicija domaćih poduzetnika: Elektrana od 200 MW gradit će se na Vlašiću

Kompanija “Energokul” iza koje stoje domaći investitori planira graditi mega projekt na planini Vlašić, vjetopark od čak 34 agregata (stuba) snage 200 MW. Trenutno traje faza javnog uvida u zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za ovaj projekt, u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Predmetna vjetroelektrana gradit će se na lokacijama Ranča – Dobretići – Vitovlje malo, u općinama Travnik, Jajce i Dobretići.

  1. Telekom Srbija prodaje stratešku imovinu u BiH

Telekom Srbija mjesecima priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dijela zemljišta.

Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori, kupuje britanska firma Actis GP LLP, otkriva BIRN. (Telekom Srbija je vlasnik Mtela). Telekom Srbija bi trebao da nastavi koristiti ovu infrastrukturu kroz najam.

  1. Lager iz Posušja kupio firmu AT Solar Bosanski Petrovac

Kompanija Lager iz Posušja, koja je jedna od najvećih firmi u BiH, kupila je još jednu firmu. Naime, Lager je postao vlasnik firme AT Solar iz Bosanskog Petrovca, čiji je raniji vlasnik bio Aleksandar Aćimovac. Kompanija AT Solar iz Bosanskog Petrovca planira da na području ove opštine izgradi tri solarne elektrane.

Ovo je druga slična akvizicija Lagera u ovoj godini. U julu ove godine smo objavili da su preuzeli firmu Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja stoji iza projekta izgradnje solarnog parka Bjelajski Vaganac vrijedog 60-ak miliona eura. Vlasnik Lager je Milenko Bašić iz Posušja.

  1. Zbog Mittala brojne kompanije u problemima, prve na udaru željeznice

Prekid proizvodnje u Arcelor Mittalu u Zenici uticao je na poslovanje željeznica u oba entiteta. Najteža situacija je u Željeznicama RS koja od prevoza rude na relaciji Prijedor – Zenica ostvaruje više od 40 posto svojih prihoda. Arcelor Mittal obustavio je proizvodnju 11. novembra zbog, kako je ranije saopšteno, loših uslova na tržištu čelika. Paralelno je krenuo i štrajk radnika.

  1. Investicija od 10 miliona KM: Hifa-Oil pravi vodeće energetsko čvorište u regionu

Kompanija Hifa-Oil 2020. godine odlučila se na preuzimanje prijedorskog “Energopetrola” i kupovinu Terminala u Brezičanima kod Prijedora. Planovi kompanije Hifa-Oil bili su da se u ovaj terminal investiraju značajna finansijska sredstva kako je već ranije slično urađeno i s terminalom u Zenici.

Vrijednost investicija samo u prvom nivou je oko 10 miliona KM, a planirane investicije su višestruko veće. Kompanija Hifa-Oil kroz ove investicije razvija snažno energetsko čvorište u Bosni i Hercegovini povezujući u cjelinu terminale sa skladišnim kapacitetima od preko 34 miliona litara u Zenici i Prijedoru, kao i Terminal u Vogošći i Sarajevu.

  1. Konzum, Mercator i Sarajevski kiseljak dobijaju novog vlasnika

Fortenova (bivši Agrokor) je najavila da će se riješiti ruskih suvlasnika firme koji su pod sankcijama. Grupaciju će praktično preuzeti hrvatski biznismen Pavao Vujnovac. U okviru ove grupacije posluju Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec.

  1. Uspjeh u zraku: Povratak Tuzle na svjetsku kartu letova

Od 18. decembra Tuzla će biti povezana sa Švedskom, Danskom, Holandijom, Njemačkom i prvi put, Turskom! Potpisan je ugovor s grčkom aviokompanijom Lumiwings koja će uspostaviti ove letove. Vlada Tuzlanskog  kantona je izdvojila iznos od dva i po miliona KM kao ključnu podršku ovom značajnom projektu.

  1. Sarajevski Hotel Grand ima novog vlasnika

Kompanija Nasko iz Gračanice kupila je sarajevski Hotel Grand. Svi vlasnici su prodali svoje udjele pa je Nasko postao 100-postotni vlasnik. Firma Nasko se bavi trgovinom na veliko i malo i ugostiteljstvom. Prošle godine su imali ukupne prihode od 33,5 miliona KM. Vlasnik kompanije je Nasmer Karić.

  1. BiH ima svoju aviokompaniju koja može “poletjeti” za 60 dana

Bosna i Hercegovina ima svoju aviokompaniju koja može “poletjeti” u roku od nekoliko mjeseci, ali joj je potrebna podrška države, odnosno kantona. Naime, malo je poznato da u BiH postoji privatna aviokompanija Bosnia Airlines koja je registrovana još daleke 2001. godine, i u privatnom je vlasništvu.

Ovu kompaniju zadesila je neobična sudbina. Naime, prije 20-ak godina je kupila i uredno platila putnički avion od jedne hrvatske kompanije, ali joj on nikada nije isporučen. I pored toga, kompanija nikad nije ugašena, a svake godine obnavlja dozvole, zbog čega je spremna “poletjeti” za kratko vrijeme.

  1. Ryanair konačno pokreće letove iz Sarajeva

Najveća evropska aviokompanija Ryanair konačno pokreće letove iz Sarajeva. Letjet će na pet destinacija a to su Geteborg, London, Brisel, Memmingen i Milano. Rezervacija karata bit će dostupna po cijeni od 30 eura. Letovi kreću na proljeće naredne godine. Ovo je rezultat višemjesečnih pregovora timova Međunardonog aerdroma u Sarajevu i Ryanaira.