Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja njemačka kompanija je u BiH investirala 10 miliona eura, koja bh. firma namjenske industrije se prodaje za 10,8 miliona KM, koju kompaniju želi preuzeti Telemach, koja bh. kompanija je učestvovala u gradnji stadiona na kojem je otvoreno SP u Kataru…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. Dva sarajevska hotela sama će proizvoditi struju za sebe

Kompanija Hifa-Oil sa sektorom Euro Solar za kratko vrijeme ostvarila je veoma uspješne ciljeve na tržištu solarnih elektrana u BiH, te se može pohvaliti još jednim završenim projektom. Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo-Ilidža angažovala je upravo Euro Solar za izgradnju fotonaponske elektrane na hotelima Hills i Hollywood.

9. Na Trebeviću niče prvo katunsko naselje

Trebević iznad Sarajeva postao je pravo gradilište. Na ovoj planini izgrađen je znatan broj novih objekata, a sada se gradi i nešto što liči na katunsko naselje. Riječ je o većem broju malih objekata koji podsjećaju na tradicionalne balkanske planinske kućice – katune.

8. Otkrivena nalazišta zlata na području Srebrenice

Generalni direktor firme “Drina resurs” iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja koja su izvršili na području ove opštine da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara.

– Rano je govoriti o količini i procentima tog metala u toni rude, ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi – naveo je Mišković.

7. Najveći retail park u BiH se otvara 8. decembra

U Brčkom se uskoro otvara retail park Brčko City Park za kojeg investitori kažu da će biti najveći u BiH. Objavljen je i zvanični datum otvorenja, a to je 8. decembar. Centar će se nalaziti u blizini granica sa Hrvatskom i Srbijom pa se može očekivati značajan broj posjetilaca iz te dvije države.

6. Njemačka kompanija realizovala investiciju od 10 miliona eura u Lukavcu

Kompanija Voith Hydro Bosnia d.o.o. Lukavac okončala je izgradnju hale i započela proizvodnju komponenti za hidroelektrane. Vrijednost investicije je 10 miliona eura, a investicijom se otvara 150 radnih mjesta.

5. Autoputem uskoro od Hercegovine do Žepča

Trenutno se kod Zenice gradi 20 kilometara autoceste, odnosno četiri poddionce. Ovaj dio autoputa će biti izgrađen do 2024. godine. Za dvije godine vozači će moći voziti autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara od Bradine, dakle izlaza iz Hercegovine do Poprikuša nadomak Žepča.

4. Lidl u velikom problemu u BiH: Ovo će nam pojesti zaradu!

Njemački lanac Lidl nije odustao od otvaranja prodavnica u BiH, ali se taj proces ne odvija predviđenom dinamikom. Prvobitno je planirano da se prodavnice otvore već ove godine, ali sada je upitno da li će se to desiti prije 2024. godine. Lidl se u BiH suočava s neočekivanim problemima koji su djelimični razlog kašnjenja otvaranja prodavnica, izvještava BiznisInfo.ba. Pročitajte o čemu se radi.

3. Bh. firma namjenske industrije se prodaje za 10,8 miliona KM

Stečajni upravnik oglasio je međunarodni javni poziv za dostavljanje pismenih ponuda za kupovinu pokretne i nepokretne imovine kompanije Vitezit d.o.o Vitez. Vrijednost cjelokupne imovine koja je ponuđena na prodaju je 10,8 miliona KM.

2. Telemach u procesu preuzimanja domaćeg kablovskog operatera TX TV

Kompanija Telemach BH u procesu je preuzimanja firme TX TV iz Tuzle. Ova akvizicija će, ako bude realizovana, imati efekat na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije, fiksnog širokopojasnog pristupa internetu i distribucije medijskih sadržaja na teritoriji Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona. Na tom području TX TV je jedan od vodećih provajdera ovih usluga.

1. Stadion na kojem je otvoreno Svjetsko prvenstvo gradila je i firma iz BiH

Svjetsko prvenstvo u fudbalu otvoreno je u Kataru. Svečano otvaranje održano je pred više od 60.000 gledatelja na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru koji je od glavnog grada Dohe udaljen oko 50 kilometara. Katar je za ovo prvenstvo izgradio niz novih stadiona a ono što je interesantno je da je unjihovoj izgradnji učstvovavala i bh. kompanija. Riječ je o firmi VS Trend iz Bihaća.