Na Trebeviću niče prvo katunsko naselje

0

Trebević iznad Sarajeva postao je pravo gradilište. Na ovoj planini izgrađen je znatan broj novih objekata, a sada se gradi i nešto što liči na katunsko naselje, izvještava BiznisInfo.ba.

Riječ je o većem broju malih objekata koji podsjećaju na tradicionalne balkanske planinske kućice – katune.

Ove kućice imaju krov do zemlje i u posljednje vrijeme postale su veoma atraktivne turističke atrakcije na mnogim planinama širom Balkana, u kojima posjetitelji uživaju u tradicionalnom smještaju i prirodnim ljepotama. 

Foto: BiznisInfo.ba

Naselje koje je u izgradnji na Trebeviću već ima više od 10 ovih kućica, a nije poznato koliko će ih biti u konačnici jer gradilište nije označeno niti se zna ko izvodi radove. Moglo bi se zaključiti da će ih biti još.

Foto: BiznisInfo.ba

Naselje se gradi ispod glavnog puta na potezu između Sunnylanda i hotela Pino.  Nije poznata ni njegova konačna namjena, ali podsjeća na slična turistička naselja kakva postoje na mnogim planinama.

Sve ukazuje na to da gradnja na Trebeviću ubrzava, i to na dijelu koji pripada RS-u, a u kojem nema ograničenja za izgradnju novih objekata, za razliku od dijela koji pripada FBiH u kojem je gradnja zabranjena.

Foto: BiznisInfo.ba

Iznad Brusa nedavno je izgrađena prva zgrada sa apartmanima, a grade se još neki objekti. U najavi je i izgradnja nekih hotela i drugih sadržaja.