Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje je izgrađen najveći retail park u BiH, koju kompaniju preuzima Bingo, ko gradi kompleks Tuzla Hills, gdje u BiH će kanadski div istraživati sirovine…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Otvoren novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru 5C

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svečano su otvorili novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru 5C. Evropska unija je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu autoputa Tarčin – Ivan i za tunel Ivan.

9. Turska firma želi graditi fabriku solarnih panela u BiH

U Istanbulu je organizovan poslovni forum na kojem su predstavljeni projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane u BiH. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes. Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

8. Mostar: Stiže novi tržni centar

U toku je izgradnja više poslovnih objekata na sjevernom ulazu u Mostar. Naime, riječ je o zemljištu na lokaciji nekadašnjeg prostora GP Vranica. Od kompanije GP Vranica, zemljište je kupila firma Bedem Investment d.o.o Mostar. Kompanije koje će popuniti izgrađene objekte po riječima investitora, bave se većinski trgovinskom djelatnošću.

7. Prva velika kineska investicija u BiH poprima obrise

Predstavnici Agencije za promociju stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (FIPA) posjetili su gradilište vjetroelektrane Ivovik u Livnu. Generalni direktor kompanije Ivovik d.o.o. Xiao Xin predstavio je projekat snage 84 MW – 20 turbina x 4,2 MW, koji će u punoj realizaciji stajati 133 miliona eura. Do sada je uloženo 43 miliona konvertibilnih maraka, a zaposleno je 60 radnika iz Bosne i Hercegovine, a do kraja projekta bit će zaposleno 100 ljudi.

6. Kanadski div kreće s istraživanjem sirovina u srcu Bosne

Predstavnici kompanije EMX Royalty Corporation, koja se bavi istraživanjem mineralnih sirovina, posebno baznih i plemenitih metala boravili su u radnoj posjeti Općini Novi Travnik. Riječ je o kompaniji čije sjedište je u Vancuveru (Kanadi) a urede i podružnice imaju po  cijelom svijetu. Prije nešto manje od pola godine započeli su razgovore oko istraživanja mineralnih sirovina u BiH a nakon provedenih konzultacija i terenske prospekcije zaključili su da je područje Srednjobosanskog kantona jedno od najperspektivnijih.

5. Ryanair kreće sa letovima iz Turske

Međunarodni aerodrom Tuzla priprema se za dolazak najveće niskobudžetne aviokompanije u Evropi – Ryanair. Već od početka novembra ovaj gigant iz Tuzle će letjeti za tri evropske detinacije, Beč, Štokholm i Memmingen (Njemačka). Karte za ove letove već je moguće rezervisati na stranici Ryanaira. Zanimljivo je da se karte iz ova tri grada za Tuzlu nude po cijeni od samo pet eura, tačnije 4,99.

4. U Brčkom izgrađen najveći retail park u BiH

U Brčkom uveliko traju radovi na novom šoping centru koji će se zvati Brčko City Park. Prema najava investitora, ovo će biti najveći retail park u Bosni i Hercegovini. Objekat je već izgrađen i sad se radi na radovima uređenja, pa se otvorenje može očekivati uskoro.

3. Tuzla dobija kompleks kakvog se ne bi postidjela nijedna metropola

Kompanija Deling Invest iz Tuzle završila je izradu idejnog projekta za rezidencijalno-poslovni kompleks Tuzla Hills. Ovaj kompleks će se nalaziti u naselju Bukovčići i prostirat će se na 20.000 kvadratnih metara površine. Kako se može vidjeti na fotografijama, kompleks će se nalaziti iznad Panonskih jezera u Tuzli, na koja će se prostirati pogled.

2. Bingo krenuo u preuzimanje sarajevske firme

Kompanija Bingo iz Tuzle objavila je ponudu za preuzimanje firme TP Distributivni centar “Sarajevo” (TPDC). Bingo je ponudu objavio u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Bingo je sada vlasnik 141.038 dionica emitenta, što predstavlja oko 43 posto udjela u vlasništvu.

1. Domaća firma na berzi prikupila 5,8 miliona KM

Kompanija Connect People d.o.o. sa Pala odlučila se za dosta neobičan potez kada je riječ o bh. finansijskom tržištu. Kompanija se putem berze zadužila za 5,8 miliona KM, a kao garanciju je založila vlastitu imovinu. Naime, obavljena je javna ponuda obveznica Connect People d.o.o. Pale u kojoj je upisano 58.000 obveznica u vrijednosti od 5.800.000 KM.